Ministrul Educatiei a dezvaluit o serie de masuri de ultim moment care urmeaza sa se aplice pentru milioanele de elevi din scolile Romaniei, decizia luata de catre oficialul guvernamental fiind de a se face schimbari importante pentru evaluarile realizate pentru copii.
Ministrul Educatiei vorbeste mai jos despre evaluari pentru elevi facute de catre profesionisti care sa poata evalua competentele intr-un mod mult mai bun decat profesorii care predau materia, iar masura este una extrem de serioasa, care s-ar putea aplica poate chiar din anul scolar urmator.
“In legea din 2011 exista notiunea de educatie personalizata, educatie centrata pe elev. Dincolo de evaluarile la clasele 2 – 12, as vrea sa facem un parteneriat cu profesionisti care stiu sa faca aceste evaluari la limba romana si matematica, stiu ca evalueze competentele logic matematice, dar si competentele lingvistice.
Suntem in discutii, si sper sa facem parteneriat cu acesti profesionisti in asa fel incat sa avem o evaluare de final de an scolar, insa si o evaluare de inceput de an scolar. In felul acesta putem sa vedem si cat a pierdut elevul. Vacanta de vara este cea mai lunga, acolo se pierde, mai ales pentru elevii nivel slab, sau mediu.
In vacanta de vara, dupa ce ca sunt la nivel slab, sau mediu, mai si pierd. Aceste pierderi pot fi identificate prin aceste evaluari. Pot fi facute la matematica si limba romana, pentru moment, dar este suficient de important. Daca reusim sa le facem la finalul anului viitor, o sa avem inregistrat si progresul evaluarilor trimestriale, daca vor fi trimestre, vom avea evaluare la inceput si final de an.
In felul acesta pot sa apreciezi si profesionalismul cadrului didactic. Cat a reusit cadrul didactic sa aduca acei copii de la un nivel de nota 6, la un nivel de nota 8. Trebuie sa punem impreuna efortul profesorului cu efortul sistemului, efortul nostru de a-i sprijini prin aceste evaluari standardizate pentru elevi.
Propunerea mea este ca anul scolar urmator sa inceapa pe 5 septembrie, de altfel este si solicitarea multor actori din educatie, si se va termina pe 16 iunie. Sunt hotarat sa sustin cu toate argumentele aceasta schimbare a programului de desfasurare a anului scolar, care sa fie dublate de argumentele celor care se pricep intr-adevar in stiintele educatiei.”