Valeriu Gheorghita transmite o avertizare de ultim moment pentru milioane de romani din toata Romania, medicul militar spunandu-le tuturor oamenilor despre faptul ca in urma infectarii generate de catre Coronavirus pot ramane sechele serioase pe termen lung, din pacate.
Valeriu Gheorghita vorbeste despre aceasta situatie pentru ca exista foarte multi oameni care sunt foarte afectati de ceea ce se intampla in urma unei infectari generate de Coronavirus, asa ca e bine sa va vaccinati pentru a fi protejati impotriva unei infectari care va poate afecta pe termen lung.
“Şi aș spune, pentru că domnul doctor a precizat foarte bine, lăsând la o parte sechelele directe legate de infectare, din păcate tot mai multe studii arată în momentul de față un impact pe termen lung al infecției asupra riscului cardiovascular și cerebrovascular.
Sunt date care arată un risc de infarct miocardic, un risc de insuficiență cardiacă, un risc de accident vascular cerebral la distanță, la luni de zile sau la mai mult de un an de la trecerea prin boală. Acest risc este se pare mai mare la cei care au dezvoltat forme severe, dar nu este similar cu cel al populației generale, nici la cei care au făcut forme ușoare de îmbolnăvire.
Ştim că virusul SARS-CoV-2 se lipește inclusiv de celulele care tapetează pe interior vasele de sânge și în mod evident că există această predispoziție pe termen lung la anumite afecțiuni cardiovasculare. Deci din acest punct de vedere iată că, pe termen lung, încă nu avem toate informațiile care să ne spună care este adevăratul impact al trecerii prin boală.
Același lucru este valabil și pentru cei mici, pentru populația pediatrică, respectiv acel sindrom inflamator multisistemic care apare undeva la 4-6 săptămâni de la trecerea prin boală, chiar dacă au fost forme asimptomatice sau forme inaparente clinic.
Deci este foarte important, pentru că oamenii iarăși, în momentul actual, consideră că este o modalitate, dacă vreți acceptabilă, să treci prin boală ca să dobândești un răspuns imun natural. Sub nicio formă nu este modalitatea de urmat, pentru că trecerea prin boală asociază o serie de complicații, pe care, repet, în momentul de față nu le putem anticipa. Din acest punct de vedere, repet, este bine să facem tot ce ține de noi să nu facem infecția cu SARS-CoV-2, chiar dacă este una ușoară sau asimptomatică.”