Valeriu Gheorghita trage un extrem de serios semnal de alarma pentru milioane de romani din toata tara, iar asta pentru ca doctorul ne aduce in atentie o veste foarte proasta cu privire la faptul ca in iarna anului acesta infectarile cu Coronavirus ar urma sa creasca din nou, din pacate.
Valeriu Gheorghita ne transmite faptul ca trebuie sa ne asteptam la faptul ca pandemia nu a trecut, chiar daca se va trece la stadiul de endemie, Coronavirus nu va disparea ca prin minune din Romania, mai ales ca procentul celor vaccinati este mic fata de alte tari, si extrem de mici la anumite grupe de varsta vulnerabile.
“Întotdeauna va rămâne un risc și rămâne, dacă vreți, cred că cea mai mare vulnerabilitate pe care o avem la nivel populațional, în mod deosebit pe populația vulnerabilă.
Gândiți-vă că 70%, aproape 70% din populația de peste 80 de ani nu este vaccinată și chiar dacă în această perioadă și în perioada de vară vom înregistra cu siguranță o scădere importantă a numărului de cazuri și o stabilizare epidemiologică, datele științifice ne arată că răspunsul imun nu este unul pe termen lung, ceea ce înseamnă că în sezonul rece, când vorbim de sezon gripal, vorbim de sezonul virozelor respiratorii, cu siguranță vom înregistra o recrudescență a cazurilor, iar impactul la nivel de rezultat final va fi diferențiat, în funcție de statusul fiecărei persoane: vârstnic, vulnerabil, vaccinat sau nevaccinat.
Evoluția este similară cu celelalte tipuri de variante virale, adică undeva la 7-10 zile de la debutul bolii se instalează fenomenele de insuficiență respiratorie, cu necesar de oxigen, pacientul evident necesitând internare în secția de terapie intensivă, caracteristica fiind în mod deosebit afectarea celor mai vulnerabili, fie persoane vârstnice, fie persoane care sunt în evidență cu afecțiuni cronice, afectarea respiratorie fiind principala disfuncție de organ pe care acești pacienți o au.
Este foarte important să fim atenți la măsurile de prevenire a transmiterii infecției cu SARS-CoV-2 între pacienți sau invers, de la pacienți la personalul medical și invers.
Practic, respectarea precauțiunilor standard pe care noi le știm și anume folosirea corectă a echipamentelor de protecție, igiena mâinilor, igiena respiratorie, tot ceea ce am învățat în această perioadă și pe care colegii noștri sunt deja obișnuiți să le impună și să le respecte.”