Ministrul Sanatatii a confirmat in mod oficial pentru milioane de romani din toata tara masuri extrem de importante pe care foarte multa lume le cere de foarte multa vreme, mai exact faptul ca obligatia de a folosi masca de protectie in exterior va fi ridicata prima, dintre toate restrictiile existente.
Ministrul Sanatatii vorbeste deasemenea si despre varianta BA.2 a tulpinii Omicron a Coronavirus, cea care a fost confirmata in Romania deja, unii spunand ca ea ar genera chiar cazuri mai grave decat varianta initiala a tulpinii, dar ministrul spune ca inca e nevoie de mai multe studii.
“Am facut, sunt si in Romania cateva cazuri, erau 13 la un moment, in cadrul secventierilor, nu stiu ultima statistica, erau 13 cazuri de varianta BA.2 a tulpinii Omicron, insa nu ne punem problema unui val 6 in acest moment. E vorba despre imunitatea obtinuta la nivel populational, fie prin trecerea prin boala, fie prin vaccinare.
Sunt si la sectiile ATI cateva cazuri de varianta BA.2, v-am spus si saptamana trecuta ca aproape 80% din cazuri erau cu varianta Omicron, nu era un numar ingrijorator, nu am avut date legate de o evolutie ingrijoratoare a acestei variante in Romania, cel putin pana in acest moment.
Studiile sunt destul de limitate, cred ca ar trebui sa vedem mai multe studii, si sa nu ne referim la un singur studiu citat de catre un coleg de la Timisoara. Eu cred ca, asa cum am mai spus, o prima masura va fi legata de renuntarea la utilizarea mastilor in exterior, mai putin in spatiile aglomerate, si este o masura de bun simt.
Ulterior alte masuri, din punctul meu de vedere, trebuie sa permita reintoarcerea la o activitate economica si sociala normala, si mai ales predictibilitatea organizarii diverselor tipuri de activitati economice in perioada urmatoare. Saptamana trecuta am aprobat ordinul de constituire a unui comitet consultativ incat sa putem lua aceste masuri dupa consultare cu industriile.
Masurile trebuie luate prin hotarare a Guvernului Romaniei, nu este doar decizia ministerului, dar ne dorim sa avem un calendar clar si care sa tina cont si de niste indicatori masurabili, si care sa permita o reluare sustenabila, pentru ca una este sa reiei, si alta e sa mentii sustenabila o decizie cat mai mult timp, sau definitiv, asa cum ne dorim cu totii.” a declarat doctorul.