Virgil Popescu a facut un anunt extrem de important pentru milioane de romani din toata tara cu privire la preturile la energie electrica si gaze nautrale, iar asta pentru ca a reusit sa obtina, impreuna cu omologii din Bulgaria si Grecia, o reuniune extraordinara a Consiliului Energiei.
Virgil Popescu spune ca in cadrul acestuia se va discuta despre situatia energetica actuala a Romaniei in contextul razboiului dintre Ucraina si Rusia, urmand a fi luate si masurile care se impun pentru ca situatia sa nu afecteze substantial consumatorii din Romania.
“În urma acțiunii comune pe care am realizat-o cu omologii mei din Bulgaria, Alexander Nikolov, și din Grecia, Kostas Skrekas, luni, 28 februarie, la Bruxelles, va fi organizată o reuniune extraordinară a Consiliului Energie. Franța, care deține președinția UE, prin vocea colegei mele Barbara Pompili, ministrul Tranziției Ecologice, a dat curs solicitării noastre.
Luni vom avea discuții politice cu privire la teme de actualitate în contextul curent, cu accent pe securitatea aprovizionării și creșterea prețurilor la energie. Este nevoie să avem o voce comună, să acționăm uniți și să sancționăm, la unison, actele de agresiune începute de Rusia la adresa Ucrainei.
Așa cum am mai spus vocea României este respectată de partenerii europeni și internaționali. Suntem un stat care are ceva de spus, care este un partener de încredere pentru statele din Uniunea Europeană.
Astăzi am avut o scurtă întâlnire de lucru cu delegația Băncii Europene de Investiții (BEI), condusă de Christian Kettel-Thomsen, vice-președintele BEI. Aportul BEI la proiectele de investiții din România este unul consistent. Dialogul a fost unul fructuos având în vedere că BEI evaluează proiectele de investiții care urmează a fi realizate cu finanțare din Fondul pentru Modernizare, de unde putem beneficia de până la 16 miliarde de euro.
Discuțiile s-au axat și pe oportunitățile de cooperare dintre Banca Europeană de Investiții și Ministerul Energiei, cât și pe modul în care BEI poate susține tranziția României către o economie cu emisii reduse de dioxid de carbon. Vicepreședintele Thomsen și-a manifestat interesul de facilita absorbția bugetului pus la dispoziție de către Uniunea Europeană pentru o redresare rapidă post-pandemie și o tranziție justă.”
This post was last modified on feb. 26, 2022, 3:35 PM 15:35