Valeriu Gheorghita: Atentionare privind Relaxarile Anuntate in Romania

Valeriu Gheorghita le-a transmis romanilor din toata tara o atentionare foarte serioasa cu privire la relaxarile care au fost anuntate chiar astazi pentru Romania, mai exact mesajul venind in ultima conferinta facuta de catre autoritati pentru prezntarea situatiei procesului de vaccinare.

Valeriu Gheorghita a spus atunci ca masurile de ralaxarei nu trebuie tratate ca o relaxare totala, chiar daca masca nu va mai fi obligatorie in spatii deschise, iar accesul in anumite locatii nu va mai fi facut cu certificat COVID, iar asta pentru ca situatia epidemiologica se va inrautati daca nu ne protejam in continuare.

“Ați văzut că de fiecare dată măsurile de relaxare pot să aibă un impact asupra evoluției epidemiologice, în sensul în care evident că orice ridicare de restricții într-un fel sau altul favorizează transmiterea și potențial se poate asocia cu creșterea numărului de cazuri și creșterea infectărilor.

Deci din acest punct de vedere, evoluția fiind în dinamică, orice măsură care se ia, se reevaluează impactul epidemiologic la un interval de – poate în momentul de față chiar mai scurt – 7-10 zile, pentru că timpul de dedublare a cazurilor la varianta Omicron este mai scurt.

Pentru varianta Omicron, riscul de transmitere în colectivitățile mari, acolo unde este un număr foarte mare de persoane, rămâne încă în vigoare și de asemenea masca este cea care ne protejează foarte mult față de infecții, sigur, nu poate să elimine riscul de infecție, dar, cumulat, toate aceste măsuri pot să asigure continuarea acestui trend descendent al evoluției epidemiologice și asta ne interesează, să ajungem în acea perioadă de stabilitate.

Întotdeauna va rămâne un risc și rămâne, dacă vreți, cred că cea mai mare vulnerabilitate pe care o avem la nivel populațional, în mod deosebit pe populația vulnerabilă. Gândiți-vă că 70%, aproape 70% din populația de peste 80 de ani nu este vaccinată și chiar dacă în această perioadă și în perioada de vară vom înregistra cu siguranță o scădere importantă a numărului de cazuri și o stabilizare epidemiologică.

Datele științifice ne arată că răspunsul imun nu este unul pe termen lung, ceea ce înseamnă că în sezonul rece, când vorbim de sezon gripal, vorbim de sezonul virozelor respiratorii, cu siguranță vom înregistra o recrudescență a cazurilor, iar impactul la nivel de rezultat final va fi diferențiat, în funcție de statusul fiecărei persoane: vârstnic, vulnerabil, vaccinat sau nevaccinat.”