Ministrul Educatiei: Masurile Oficiale de Urgenta Anuntate pentru Romania

Ministrul Educatiei a anuntat o hotarare de urgenta luata in contextul razboiului din Ucraina, care din pacate isi face resimtite efectele inclusiv in Romania in aceasta perioada, asa ca erau necesare anumite masuri care sa ajute refugiatii care ajung in tara noastra in aceasta perioada, cautand siguranta.

Ministrul Educatiei vorbeste mai jos despre masurile luate pentru a le facilita studentilor din Ucraina accesul la educatie in universitatile din Romania, chiar daca nu au actele care sa dovedeasca faptul ca au studiat in tara vecina, iar separat vorbeste si despre scolile in care copiii ar putea invata in limba ucraineana in tara noastra.

“Am semnat in aceasta seara un ordin de ministru, si l-am trimis spre publicare la Monitorul Oficial. Avand in vedere ca legea 122, legea azilului, articolul 20, care prevede ca pentru refugiati va fi acordata cea mai favorabila forma cu privire la accesul in sistemul de educatie, avand in vedere conventia de la Geneva, avand in vedere aceste lucruri am decis urmatoarele.

Refugiatii se pot inscrie in orice moment, regula generala este ca trebuie sa se inscrie inainte de semestrul 2, care a inceput in toate universitatile din Romania, deci se pot in scrie la orice moment. Cetatenii ucrainieni inscrisi in universitatile romanesti, tot prin derogare, beneficiaza de finantare de la bugetul de stat pentru anii universitari 2021 – 2022 si 2022 – 2023.

Avand in vedere ca sunt foarte multe situatii ale unor tineri care vor sa se inscrie in invatamantul universitar, dar care nu au acte, ei se pot prezenta, universitatile romanesti au dreptul sa verifice, sa evalueze competentele, abilitatile, si sa le echivaleze studiile, cu obligatia ca pana la finalizarea studiilor sa aduca diplomele si actele de studii cu care s-au inmatriculat la universitatea din Ucraina.

Cei mai multi dintre tinerii care au nevoie de acces la educatie sunt minori, 18.000 de minori, este foarte important sa le asiguram acces la educatie in momentul in care acestia vor dori acest lucru. In acest sens, in Romania avem 45 de scoli si 10 licee in care se preda in limba ucraineana.

Este vorba despre 8 judete ale Romanie: Maramures, Satu Mare, Suceava, Botosani, Tulcea, Arad, Caras-Severin si Timis. In aceste scoli exista un numar important de cadre didactice care predau in limba ucraineana, sunt educatori, invatatori, profesori. Sunt profesori care predau diverse materii in limba ucraineana.”