Ministrul Educatiei a transmis in mod oficial catre inspectorul scolar general o decizie de ultima ora care are menirea de a impune o serie de schimbari in scolile din toata Romania pentru a facilita integrarea copiilor din Ucraina in clasele in care se face predare in limba ucraineana.
Ministrul Educatiei a luat aceasta decizie pentru a ajuta copiii care au fugit cu parintii din cauza razboiului din Ucraina, ea fiind transmisa deja catre inspectorul general scolar, conform unui ordin publicat deja, iar mai jos aveti detaliile informatiilor transmise de catre autoritati.
“Având în vedere criza actuală generată de conflictul militar care se desfășoară pe teritoriul Ucrainei, precum și efectele pe care aceasta le-a determinat cu privire la migrația masivă a persoanelor (cetățeni străini sau apatrizi) afectate de conflict, inclusiv copii de vârstă școlară, vă comunicăm că, în vederea respectării dreptului la educație și al egalității de șanse, elevii ucraineni sosiți pe teritoriul României vor putea fi înscriși în grupe/clase/formațiuni de studiu din unitățile de învățământ preuniversitar ca audienți în conformitate cu prevederile art 125, alin. 2) din Regulamentul-cadru de organizare şi funcţionare a unităţilor de învăţământ preuniversitar aprobat prin Ordinul MEN nr. 5447/2020, cu modificările și completările ulterioare.
Totodată, pentru elevii ucraineni care vor să învețe limba română, inspectoratele școlare vor crea condițiile necesare și vor asigura resursa umană adecvată solicitării. La nivelul inspectoratelor școlare se va constitui o comisie formată din: inspectorul școlar general, 2 inspectori școlari, 3 cadre didactice și un psiholog/consilier școlar pentru coordonarea activității de repartizare a preșcolarilor/elevilor la unitățile de învățământ în care pot desfășura activități educaționale, precum și în instituțiile în care vor beneficia de asistență psihopedagogică și consiliere.
De asemenea, inspectoratele școlare vor asigura resursa umană pentru cuprinderea tuturor copiilor, cetățeni ucraineni, în sistemul de învățământ preuniversitar românesc.
Elevii ucraineni vor fi înscriși ca audienți la cursurile unităților de învățământ, la cererea părintelui sau reprezentantului legal, respectiv a persoanei desemnate de către DGASPC pentru copiii cetățeni străini ucraineni neînsoțiți;
Conform prevederilor proiectului de OUG pentru modificarea și completarea unor acte normative în vederea instituirii unor măsuri de sprijin și asistență umanitară se va acorda o excepție de la prevederile art. 63 din Legea educației naționale nr. 1/2011, cu modificările și completările ulterioare, astfel încât elevii ucraineni să poată fi integrați în grupe/clase indiferent de efectivele de elevi.”