Ministrul Educatiei a anuntat in mod oficial noi masuri de urgenta pentru scolile din toata Romania, autoritatile din tara noastra continuand sa le ofere romanilor tot mai multe schimbari in contextul in care razboiul din Ucraina pare a fi foarte departe de a se termina, din pacate.
Ministrul Educatiei vorbeste si despre masurile de urgenta care sunt aplicate inclusiv in universitatile romanesti, acolo unde sunt primiti studentii din Ucraina, dar si profesorii, sau alte cadre didactice care pot sa le predea studentilor din tara vecina care aleg sa urmeze cursurile aici.
“Pentru a veni in intampinarea elevilor care sunt incadrati in grupe de risc, grupe de vulnerabilitate din perspectiva medicala, am emis astazi un ordin prin care pana la finele semestrului 2, atat timp cat transmisia comunitara se pastreaza, elevii cu afectiuni cronice care au boli care afecteaza capacitatea de oxigenare, boli respiratorii, cardiovasculare, obezitate, diabet zaharat, afectiuni cronice moderate, sau severe, vor beneficia de invatamant hibrid.
Beneficiul va exista pana la sfarsitul semestrului 2, sau pana cand transmiterea comunitara se va incheia. Acest lucru se va face cu certificare medicala, la solicitarea parintelui, si cu aprobarea consiliului de administratie al scolii in care isi desfasoara cursurile.
Deci am creat aceasta posibilitate ca in aceasta perioada in care pandemia nu s-a incheiat, desi starea de alerta a fost ridicata, acesti elevi sa poata beneficia de sprijin din partea fiecarei scoli in parte. Este un element important care alaturi de ceea ce am transmis deja catre universitati.
Statul roman a facut eforturi concrete, si le-a facut cu celeritate, ele fiind apreciate ca atare de catre colegii europeni. In primul rand am modificat metodologia de mobilitate permitand refugiatilor din Ucraina sa se poata inscrie in orice moment in orice universitati romanesti. Regula normala era aceea a inscrierii doar la inceput de an universitar.
Universitatile romanesti pot primi cadre didactice refugiate din Ucraina. Bursele pe care le acordam sunt burse considerate generoase, adica 590 de euro pe luna pentru cei care poseda titlul de profesor, de 390 de euro pe luna pentru cei care sunt conferentiari, de 360 de euro pentru cei care sunt lectori/sefi de lucrari, si 300 de euro pe luna pentru asistentii universitari.”
This post was last modified on mart. 11, 2022, 7:45 PM 19:45