Sorin Cimpeanu a confirmat o serie de masuri de urgenta care au fost necesare in aceasta perioada in care in Romania ajung in fiecare zi, de ceva vreme chiar, mii, peste mii, de locuitori din Ucraina care fug din calea razboiului pentru a isi salva viata.
Sorin Cimpeanu vorbeste mai jos despre decizii care au menirea de a facilita continuarea procesului educational pentru copii in unitatile de invatamant din Romania, dar desigur in limitele in care este posibil, avand in vedere numarul limitat al unitatilor educationale cu predare in limba ucraineana.
“Avem in lucru un ordin prin care vom promova regulamentul de organizare si functionare al comisiilor de la nivelul fiecarui judet, din care vor face parte inspectorul scolar general, doi inspectori, trei cadre didactice si un consilier, sau un psihopedagog.
La nivelul fiecarui judet va fi instituita o asemenea comisie care va avea sarcina coordonarii activitatilor de primire a elevilor ucrainieni, si de repartizare in scoli. Exista o problema pentru ca in Romania avem doar 55 de scoli gimnaziale in care se preda limba ucraineana, sau in care se preda in limba ucraineana.
Anticipam ca solicitarile vor fi mult mai multe. Aceste 55 de scoli, incluzand cele 45 de scoli gimanziale si 10 licee, functioneaza doar in 8 judete: Suceava, Satu Mare, Botosani, Tulcea, Arad, Timis, Caras Severin. Va trebui sa organizam primirea acestor elevi si in scoli in care nu se preda in limba ucraineana.
Din acest motiv, am initiat, si exista aceasta posibilitate acum, ca scolile sa poata angaja fie studenti, inmatriculati in universitatile romanesti la limba de studiu ucraineana, sau cadre didactice pensionare, alaturi de posibilitatea finantarii cadrelor didactice care vin din Ucraina, si care au disponibilitate in a se implica in educatia copiilor ucrainieni.
Avem in lucru un ordin comun de ministru cu ministerul Sanatatii si al Familiei, iar prin el va fi reglementata procedura aplicabila in cazul minorilor care nu sunt insotiti de catre parinti. Acest grup de lucru va fi coordonat de catre Directia de Asistenta Sociala si Protectia Copilului. Un alt ordin aflat in pregatire este tot unul comun cu MAI si MApN, iar prin el vom putea sa decontam serviciile de cazare si masa pe care universitatile le-au acordat, si le vor acorda, refugiatilor din Ucraina.”