Ministrul Educatiei le transmite romanilor din toata tara o informare foarte importanta cu masurile care au fost necesare la nivelul tarii noastre, autoritatile incercand in aceasta perioada sa ajute ucrainienii care ajung in tara, dar si institutiile educationale care isi desfasoara activitatea la noi.
Ministrul Educatiei vorbeste mai jos despre modul in care universitatile pot sa isi primeasca studentii inapoi la cursuri dupa ce starea de alerta a fost ridicata cu toate restrictiile, dar si felul in care studentii pot sa inceapa sa urmeze cursurile institutiilor educationale din tara noastra.
“Aceasta este o problema reala (n.red. locuri de cazare pentru studenti), care a stat la baza flexibilizarii modului de lucru, si a acordarii acestei perioade de tranzitie. Universitatile au o capacitate foarte importanta de cazare, iar fiecare universitate este singura in masura sa aprecieze in raport cu numarul cazarilor solicitate de studenti, care este capacitatea de cazare pe care o pot pune la dispozitie refugiatilor.
Pentru a sprijini universitatile in acest sens, v-am spus ca avem un lucru un ordin comun cu MAI si MApN prin care vor fi decontate cheltuielile care sunt deja prevazute de catre OUG adoptata si publicata in Monitorul Oficial in data de 8 martie, intr-o limita de 50 de LEI pe zi pentru cazare, si 20 de LEI pentru masa.
Plecarea mai rapida din unitati depinde de infrastructura si capacitatea fiecarei universitati. Exista autonomia universitara, universitatile stiu bine solicitarile din partea propriilor studenti, deci stiu bine ce mai au disponibil pentru cazarea refugiatilor. Repet, pana acum universitatile s-au implicat major in asigurarea cazarii pentru refugiati.
Studentii (n. red. ucrainieni care se vor inscrie la cursuri in universitati) vor avea statutul de audienti inscrisi pe cataloage provizorii. In momentul in care vor aduce acte de studii, si isi vor declara dorinta de a ramane pe termen lung in sistemul de invatamant romanesc, se vor gasi solutii pentru a intra pe propgramul de invatamant din Romania.
Programele nu sunt compatibilizate perfect, si atunci va fi vorba si de diferente in momentul in care vor dori sa aiba parte si de finalizarea studiilor in Romania. Acest lucru se va aprecia tocmai de catre aceste comisii pe care le-am constituit inclusiv cu acest scop de a compara curiculum si de a vedea ce diferente sunt.”
This post was last modified on mart. 13, 2022, 3:39 PM 15:39