Sorin Cimpeanu a transmis o informare oficiala extrem de importanta cu privire la o serie de decizii care au fost luate la nivel de minister si care vor avea impact pentru foarte multe scoli din Romania, iar asta pentru ca au fost validate 1474 de cereri de finantare pentru programul de reducere a abandonului scolar.
Sorin Cimpeanu a vorbit in cateva randuri despre importanta acestui program pentru Romania, iar asta pentru ca el le poate oferi elevilor sansa de a ramane in scoli pentru a-si crea un viitor in baza educatiei pe care o pot primi, sute de milioane de euro fiind acordate de catre UE pentru finantare.
“Ministerul Educației derulează Programul Național pentru Reducerea Abandonului Școlar (PNRAS), finanțat prin PNRR. Programul urmărește creșterea participării la educație a elevilor din unitățile de învățământ identificate ca având cel mai ridicat risc de abandon școlar. Cel puțin 2.500 de unități de învățământ vor fi sprijinite cu până la 200.000 de euro/școală în vederea reducerii acestui risc.
În cadrul primei runde de finanțare, încheiată luni, 14 martie 2022, au fost depuse și validate 1.474 cereri de finanțare. În prezent, este în derulare procedura de verificare a conformității administrative, iar proiectele care îndeplinesc toate condițiile de eligibilitate vor intra în faza de evaluare calitativă.
Lista finală a unităților de învățământ beneficiare de granturi va fi aprobată prin ordin al ministrului educației, cel târziu în data de 30 martie 2022. Mulțumim tuturor directorilor de unități de învățământ care au înțeles nevoia și responsabilitatea participării la acest program.
El reprezintă cel mai complex efort de combatere a părăsirii timpurii a școlii din istoria recentă a României, program subsumat proiectului „România Educată” și eforturilor generale ale Ministerului Educației de a spori echitatea și egalitatea de șanse la nivelul sistemului de învățământ.
Ministrul român a evidențiat rolul societății civile, cooperarea cu școlile și universitățile românești care au reacționat cu promptitudine și au oferit refugiaților cazare în căminele lor, hrană, asistență și consiliere psihologică: „Resursele umane din educație s-au mobilizat într-o manieră impresionantă pentru a ajuta la punctele de trecere a frontierei, în locurile de cazare pentru refugiați sau pentru a traduce documentele oficiale.” De asemenea, ministrul Sorin Mihai Cîmpeanu a menționat instrumentele de informare puse la dispoziția refugiaților ucraineni: platforma Ucraina – Împreună ajutăm mai mult, coordonată de Guvernul României.”