Gabriela Firea a anuntat o masura urgenta foarte importanta care a fost luata in mod oficial in Romania in aceasta perioada, iar asta in conditiile in care in tara noastra sunt adusi copii orfani din Ucraina, iar statul roman spune ca ei nu pot fi adoptati de catre cetatenii tarii noastre.
Gabriela Firea explica mai jos faptul ca sute de copii orfani din Ucraina au fost adusi in Romania din cauza razboiului din Ucraina, ei fiind ingrijiti de catre statul roman in aceasta perioada foarte dificila, dar cu toate acestea ei nu vor putea fi adoptati de romani.
“Copiii ucraineni orfani refugiați în România se află în grija statului român dar nu pot fi adoptați de cetățeni români. Drama copiilor ucraineni a stârnit un impresionant val de emoție și sunt realmente mișcată de modul în care ne-am mobilizat cu toții!
Românii au demonstrat, încă o dată, că știu ce înseamnă să sari în ajutorul cuiva și foarte mulți și-au exprimat dorința chiar să devină părinții copiilor instituționalizați refugiați în România, nu doar să le ofere celor mici adăpost o haină călduroasă și o masă caldă.
De la începutul crizei umanitare, în România au intrat pe la punctele de trecere a frontierei 460 de copii proveniți din centrele de plasament din Ucraina, din care, în prezent mai sunt în sistemul de protecție specială din România 168 copii în centre din București, Prahova, Brașov, Constanța, Iași, Suceava, Tulcea, Sibiu, Maramureș sau Timiș.
Sunt impresionată de felul în care românii au sărit din primul moment să-și arate susținerea! În afară de donațiile făcute și sprijinul oferit, sunt multe familii care și-au manifestat și dorința de a adopta copii proveniți din centrele de plasament din țara vecină. Empatia și solidaritatea de care dau dovadă cetățenii români și sprijinul dezinteresat pe care îl acordă celor în suferință mă face să mă înclin în fața lor. Trebuie însă să precizez că, legal, nu există nicio posibilitate pentru ca românii care doresc să poată deveni părinții copiilor ucraineni instituționalizați.
Copiii neînsoțiți sau proveniți din centrele de plasament din Ucraina care au ajuns pe teritoriul României sunt cetățeni ucraineni, iar situația lor, din punct de vedere juridic, este clarificată doar de către autoritățile din țara vecină, în conformitate cu legislația internă proprie. Prin urmare, orice demers privind o posibilă adopție a unui copil poate fi inițiat exclusiv de către autoritățile ucrainene.”