Vasile Dincu vorbeste pentru milioane de romani din toata tara despre extrem de complicata situatie in care se afla Romania la nivel regional, despre problemele care exista, dar si despre solutiile care ii ofera tarii noastre siguranta de a nu deveni parte a razboiului din Ucraina, unul extrem de serios.
Vasile Dincu le spune romanilor ca mentinerea unitatii si coeziunii la nivel aliat este extrem de importanta impreuna cu o continuare a intaririi protectiei de care are parte nu doar Romania, ci si celelalte tari din flancul estic al NATO, cel care este direct expus Rusiei si armatei pe care o are desfasurata in Ucraina.
“În momentul acesta, politica de apărare și securitate națională nu este doar apanajul instrumentului militar. Este nevoie să regândim și consolidăm reziliența întregii societăți, o nouă strategie diplomatică, pentru a fi cu un pas înaintea declanșării crizelor.
Este principalul mesaj pe care l-am transmis, vineri, la simpozionul în formatul Team România, cu tema „Războiul din Ucraina – securitatea și reziliența României”, eveniment organizat la Aspen Institute Romania, în parteneriat cu biroul „German Marshall Fund of the United States” din București.
Subiectul principal al evenimentului a fost situația generată de invazia Ucrainei de către Federația Rusă, o provocare fără precedent la adresa securității europene și euro-atlantice.În acest context am subliniat importanța menținerii unității și coeziunii la nivel aliat și continuarea demersurilor pentru întărirea posturii de descurajare și apărare pe flancul estic.
Am evidențiat creșterea bugetului pentru apărare de la 2% la 2,5% din PIB, ceea ce demonstrează, încă o dată, că România este un aliat responsabil al Alianței Nord-Atlantice. România se află, în acest moment, într-o conjunctură favorabilă și devine un actor important în regiune și un furnizor de securitate, aceasta reprezentând o oportunitate istorică, politică, economică și socială de realizare a unor aspirații colective de mai multe decenii, precum aderarea României la Spațiul Schengen, susținerea aspirațiilor de integrare europeană a Republicii Moldova și o mai bună conectare a țării noastre la economia Europei și a lumii.
România este deja un furnizor regional de securitate şi vom acţiona pentru consolidarea acestui rol prin întărirea relaţiilor cu partenerii strategici, atât la nivel bilateral, cât şi la nivel multilateral, în cadrul NATO, UE, OSCE, ONU sau a unor formate regionale precum, Iniţiativa celor Trei Mări (I3M) şi Bucharest 9(B9).”
This post was last modified on mart. 20, 2022, 3:40 PM 15:40