Ministrul Apararii din Romania le transmite romanilor informatii privind deciziile foarte importante care au fost luate pentru milioanele de oameni care locuiesc in momentul de fata in toata Europa, si care ar urma sa fie protejati mai bine multumita busolei strategice a UE, care a fost adoptata ieri.
Ministrul Apararii explica mai jos de ce este importanta aceasta busola strategica, dar si ce masuri ar urma sa fie luate de catre Comisia Europeana in perioada urmatoare pentru a pune in aplicare deciziile care au fost luate in cursul acestei saptamani de catre oficialii tarilor din toata Europa.
“Este un moment important acesta, cel in care aprobam busola strategica, un document de strategie politico-militara a Europei, ceruta de multa lume, si accelerat cel mai probabil, sau schimbat in unele accente, de ceea ce vedem in tragica invazie a Ucrainei de catre Federatia Rusa.
Documentul incearca sa puna bazele unei viitoare politici de aparare in mai multe directii, in a putea sa surprindem mai bine ceea ce vor fi in viitor amenintari, pentru ca nu a avut o politica destul de coerenta Europa pana acum. Apoi, cum finantam apararea, pentru ca dintr-odata ne-am dat seama ca Europa trebuie sa finanteze mai mult apararea, si sa gaseasca mecanisme financiare pentru asta.
Deasemenea cele mai bune decizii, si cele mai flexibile decizii care trebuie luate in viitor au bazele puse in acest document. Decizii privind o foarte rapida dislocare de trupe atunci cand este cazul, privind noile tipuri de agresiune, cum este razboiul hibrid, atacurile cibernetice, aceste actiuni devenind din ce in ce mai puternice.
Se pun deasemenea bazele mobilitatii militare, si resurselor pentru investitii in domeniul cercetarii, al inovarii, si in general al mijloacelor de apararea. Este un document foarte important, iar Romania a participat activ inca din anii trecuti la constructia acestui document strategic. Printre lucrurile care sunt in document si care au fost sustinute de Romania se numara in primul rand importanta flancului Estic.
Nominalizarea Rusiei ca potential agresor este deasemenea un principiu sustinut de Romania, Marea Neagra devenind o importanta tinta strategica. Complementaritatea intre NATO si Uniunea Europeana este deasemenea importanta, pentru ca strategia sa fie complementara cu conceptul strategic al NATO, care va fi stabilit in luna iunie a acestui an.”