Ministrul Educatiei transmite un anunt de ultima ora in Romania, iar asta pentru ca vorbim despre informatii despre care ar trebui sa stie foarte multi dintre romani, deoarece comisarul european pentru munca si drepturi sociale, Nicolas Schmidt, vine in Romania.
Ministrul Educatiei afirma ca impreuna cu acesta va vizita cateva scoli din Romania in cursul acestei saptamani, dar mai important este ca vor discuta despre sistemul de invatamant din Romania, si eventual ce alte schimbari bune vor putea fi facute pentru viitor.
“Înainte de întrebări, aș vrea să vă spun că, la finalul săptămânii viitoare, împreună cu comisarul european Nicolas Schmit, comisarul pentru muncă și drepturi sociale, vom discuta aceste aspecte. Va veni în România, la București, și este foarte probabil ca, împreună, să vizităm cel puțin două școli în care România integrează elevii ucraineni.
Cred că voi propune ca aceste școli să fie o școală în care au ales să meargă pe curriculum românesc și o școală în care au ales să rămână pe curriculum ucrainean. Liceul Capsali are șase elevi care au ales să meargă pe curriculum românesc.
E vorba de șase elevi, dintre care trei sunt clasa a VIII-a, finalizează gimnaziul – este important acest lucru – și doresc să continue în învățământul liceal românesc. Pentru asta, Guvernul României va avea disponibilitate de modificare, cu titlul de excepție, a Legii educației naționale, pentru ca acești copii.
Am dat exemplul celor trei copii care finalizează clasa a VIII-a, vin de la Școala de balet din Kiev, vor să continue la Liceul Capsali, în clasa a IX-a – este nevoie de o derogare de la lege, dată prin ordonanță de urgență, pentru că, în momentul de față, se pot înscrie în învățământul liceal copii, doar în urma promovării examenului de Evaluare Națională, examen care are probă de matematică și de limba română.
Limba română nu este cunoscută de acești copii și de aceea vom crea posibilitatea legală ca acești copii, care, fără doar și poate, pot să dea probă practică de balet, spre exemplu, dar nu pot să susțină un examen la limba și literatura română, să aibă șansa de a fi integrați în licee românești. Deci a doua situație, foarte probabil vom merge la Liceul Mihai Viteazul în care învață 227 de copii ucraineni.”