Ministrul Educatiei le vorbeste romanilor din toat atara despre o foarte importanta serie de masuri care au fost luate pentru scolile din intreaga Romanie, iar asta pentru ca vorbim despre indeplinirea unui jalon complex legat de PNRR care are in centru reducerea abandonului scolar.
Ministrul Educatiei vorbeste mai jos despre definitivarea procesului de selectie a nu mai putin de 750 de scoli din Romania care vor face parte din acest program, dar si despre o alta cerere a universitatilor care a fost deasemenea indeplinita in cursul ultimelor saptamani, pana la finalul lunii.
“Separat de această inițiativă, avem stadiul de îndeplinire a jaloanelor, din perspectiva Ministerului Educației. Este vorba, așa cum v-a precizat și domnul ministru al fondurilor europene, de trei jaloane care stau în dreptul Ministerului Educației. Cel mai complex dintre acestea este Programul național de reducere a abandonului școlar.
Am definitivat procesul de selecție a acestor școli care vor beneficia în prima rundă de finanțare prin Programul național de reducere a abandonului școlar, care este o componentă importantă a proiectului “România educată”. Jalonul era minimum 750 de școli care să poată fi finanțate.
Vă informez cu această ocazie că avem 1.391 de școli care vor fi finanţate în această primă rundă. 1.391 de școli vor fi finanțate în raport cu ceea ce ne-am asumat, cel puțin 750. Suma totală cu care vor fi finanțate aceste școli este de aproape 190 de milioane de euro, plus TVA. Finanțarea medie per școală înseamnă 136.000 de euro – 136.600 de euro.
Este vorba de un program fără precedent, care într-o manieră integrată vizează mai multe măsuri prin care se reduce abandonul școlar. Aș vrea să vă mai precizez faptul că dintre cele 1.391 de școli care vor fi finanțate 1.114 școli sunt în mediul rural. Diferența de 277 de școli sunt în mediul urban – în general, în mediul urban mic. Din cele 1.391 de școli, sunt doar trei colegii naționale. Este vorba de două colegii naționale din Reșița și de un colegiu național din Petroșani. Aceste colegii naţionale, şi coroborat cu locaţia, se confruntă cu un risc ridicat de abandon școlar.
A patra și ultima modificare pe care o avem în vedere este o solicitare a consorțiului universităților românești de arte, o solicitare mai veche, care a fost analizată, prin care se extinde durata studiilor de licență în domeniul Artele Spectacolului de la trei la patru ani, aliniindu-ne în acest fel practicilor internaționale în domeniu.”