X

Sorin Cimpeanu: Premiera Importanta Anuntata Oficial pentru Invatamantul Romanesc

Sorin Cimpeanu anunta o premiera extrem de importanta pentru sistemul educational din Romania, el dezvaluind totul ca pare a unor schimbari majore care sunt pregatite de catre autoritati, iar in acest caz este vorba despre primul spital facut in cadrul unei universitati de Medicina si Farmacie.

Sorin Cimpeanu spune ca in cadrul universitatii de Medicina si Farmacie de la Targu Mures va fi facut un spital, pe modelul celor care sunt facute in mod similar in Vestul Europei, dar pentru Romania este o premiera foarte importanta.

“Toate cele șapte proiecte de hotărâre de guvern au fost inițiate de către Ministrul Educației, în afară de hotărârile de guvern care au vizat modificări de patrimoniu, de înscriere în inventarul centralizat al statului, aș accentua hotărâre de guvern prin care, pentru prima oară, într-o universitatea de Medicină și Farmacie din România s-a înființat un spital, s-a aprobat înființarea unui spital.

Este un model de succes al învățământului superior medical din țările cele mai avansate. Deci, o să avem un spital în structura Universității de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie din Târgu-Mureș. Nicio altă universitate de Medicină și Farmacie până acum. Nu am mai avut o astfel de inițiativă.

De asemenea, am aprobat două proiecte de hotărâre de guvern prin care am actualizat nomenclatorul domeniilor de master și programelor de licență. Este o actualizare pe care Ministerul Educației o propune anual în funcție de deciziile și de concluziile evaluărilor pe care Agenția Română de Asigurare a Calității le face și, de asemenea, sunt și alte Agenții de Asigurare a Calității la care universitățile românești pot apela.

Sunt o serie de programe care apar corelat cu evoluția societății și cu solicitările de pe piața muncii și o altă serie de programe de studiu care dispar nemaiavând căutare pe piața muncii. Dacă vorbim de ARACIS, aș vrea să precizez că legislația actuală prevede, față de situația de dinaintea crizei din Ucraina, că aceste capacități de școlarizare care sunt prevăzute în hotărârile de guvern despre care am făcut vorbire pot fi depășite cu 10% pentru înmatricularea unor studenți străini.

După declanșarea crizei din Ucraina acest lucru a fost modificat și depășirea capacității maxime de școlarizare stabilită de către ARACIS în urmă acestor evaluări poate fi depășită cu până la 20%, deci față de maximum 10%, având ca destinație a acestor locuri acei studenți, acei solicitanți de naționalitate ucraineană care se îndreaptă către universităților românești.”

Disqus Comments Loading...