Marius Budăi, ministrul Muncii, a anuntat o serie de masuri foarte importante pentru milioane de romani, ele fiind deja adoptate in cadrul unei sedinte de guvern, iar dintre ele, una vizeaza direct efectele asupra angajatilor din Romania pe care razboiul din Ucraina le are.
Marius Budăi vorbeste mai jos despre o ordonanta de urgenta prin care anumiti angajati vor beneficia de somaj tehnic care insumeaza 75% din contravaloarea salariului lunar, daca lucreaza la o companie a carei activitate a fost afectata de catre razboiul din Ucraina.
“Susținem, în calitate de guvern, orice măsură de sancționare a Rusiei, dar susținem în același timp că niciun cetățean român nu trebuie să sufere, și în această idee am venit astăzi cu o ordonanță de guvern prin care am reglementat că acei salariați ai acelor societăți comerciale care vor suferi din cauza sancțiunilor, dar și cele de pe linia de aprovizionare, să beneficieze de acel șomaj tehnic, şi anume 75% din contravaloarea salariului, dar nu mai mult de salariul mediu pe economie.
O altă măsură extrem de importantă și o măsură la care eu țin foarte mult, deoarece sunt un lucrător vechi în Asistență Socială, este Strategia Națională privind Drepturile Persoanelor cu Dizabilități, strategie intitulată de noi, de Ministerul Muncii, ”O Românie echitabilă 2022-2027”.
De asemenea, și un plan operațional de implementare a acestei strategii. Strategia și planul urmăresc, practic, stimularea participării active a persoanelor cu dizabilități în cadrul pieței muncii, dar și o participare deplină a lor, la luarea deciziilor ce îi privesc.
Sunt convins că dacă ne vom ține de această strategie până în 2027, vom putea vorbi atunci clar de o strategie a persoanelor cu dizabilități și de ”O Românie echitabilă” – așa cum am intitulat generic acest program, această strategie. Tot astăzi, în ședința de guvern, Executivul a aprobat un proiect de hotărâre, un proiect de hotărâre mai tehnic.
O să vă spun doar câteva detalii. Anume actul normativ clarifică prevederi cu scopul de a crește performanța, de a crește calitatea sistemului de formare profesională. Ştiţi cu toţii că în ultimul an, în ultimii ani de fapt, din cauza pandemiei, dar și acum din cauza războiului, piața forței de muncă a avut mult de suferit și multe modificări au intervenit asupra pieței muncii. Am făcut câteva clarificări la ordin tehnic care, spunem noi, o să aducă în formarea profesională continuă a adulților, multe beneficii.”