X

Virgil Popescu: Deciziile de Ultim Moment pentru Gazele Naturale in Romania

Virgil Popescu vorbeste despre o serie de decizii extrem de importante pentru preturile la gaze naturale din facturile romanilor din toata tara, iar asta pentru ca autoritatile din Romania au lucrat in ultimii 2 ani pentru a gasi alternative la gazele din Rusia, iar ele au fost create pe final de 2021.

Virgil Popescu spune ca acum Romania mai are si alte 2 alternative la gazele din Rusia, iar asta poate duce la o ieftinire a preturilor la gazele naturale in cursul urmatorului an, chiar si fara a folosi gazele pe care Federatia Rusa le foloseste pentru a controla raspunsul lumii la razboiul pe care-l duce in Ucraina.

“Romania a fost dependenta si 10%, si 20%, si 25% de gazele rusesti. Daca nu punem rezerve de gaze naturale la loc, evident ca dependenta de gazele rusesti, sau de importuri, va creste. In momentul de fata Romania este undeva intre 25% si 28% de import de gaze, si evident ca pana acum majoritatea importurilor vin din Rusia.

Romania nu a avut pana la finalul anului trecut nicio posibilitate de a aduce gaze de altundeva decat din federatia rusa. Conductele de tranzit T1, T2, T3, au fost pana in 2020 sub contract cu Gazprom. Practic acel contract interbalcanic care aducea gazele ruseti prin Ucraina, Romania, Bulgaria, Turcia, era detinuta de Gazprom.

In 2020 impreuna cu cei de la Transgaz am reusit, invocand noua directiva europeana a gazelor, sa luam si sa incetam acest contact de comun acord cu Gazprom, iar conductele T1, T2, T3, au revenit in sistemul national de transport, Transgaz efectuand lucrari de reverse flow atat la granita cu Ucraina, cat si la granita cu Bulgaria.

In momentul de fata avem un culoar interbalcanic pe care Romania poate aduce gaz din Turcia – Bulgaria – Romania. Aici vorbim despre porturile turcesti, si putem vorbi inclusiv de gazul din Azerbaidjan. Mai mult exista acel interconector intre Grecia si Bulgaria care trebuia sa fie gata de mult, dar pentru care avem promisiuni atat de la premierul grec, si cel bulgar, ca va fi gata in 2022.

Odata si cu finalizarea interconectorului Grecia – Bulgaria, coridorul vertical care aduce gazele din conductele Tanap in RUA, va fi operational, iar Romania va avea doua rute alternative pentru a aduce gaze din afara RUsiei. LNG din porturile Turcesti, si conducta interbalcanica si coridorul vertical.”

This post was last modified on apr. 7, 2022, 11:52 AM 11:52

Disqus Comments Loading...