Ministrul Sanatatii a anuntat o serie de hotarari de ultima ora care vor avea un impact major asupra a milioane de romani din intreaga tara in perioada urmatoare, iar asta pentru ca se vorbeste despre politica pentru preturile medicamentelor, care trebuie sa fie modificata in favoarea oamenilor.
Ministrul Sanatatii vorbeste mai jos despre masurile necesare, insa si despre ceea ce trebuie facut pentru a aduce mai multe tratamente inovative in Romania, plus ceea ce s-a facut pana in momentul de fata din acest punct de vedere pentru a ajuta cat mai multi dintre romani.
“Au intrat medicamente inovative, 34 de molecule noi, un efort bugetar consistent, 134 de milioane de LEI daca nu ma insel, sunt parghii. Totdeauna trebuie sa tii echilibrul. Dimineata am fost la o conferinta organizata de catre producatorii de medicamente generice din Romania, si atunci cand discuti de politica medicamentului trebuie sa tii cont de interesele tuturor.
In cadrul acestui echilibru cred ca trebuie sa asiguram in primul rand ceea ce ne dorim cu totii, acces universal la servicii de sanatate, si la tratamentul de care avem nevoie. Medicamentele generice reprezinta o parte consistenta, cea mai mare parte dintre medicamentele care se elibereaza. Acolo avem de facut corectii in ceea ce priveste politica de pret, de fapt a si fost facuta una, si nu vor mai disparea medicamente de pe lista.
Exista un mecanism de stabilire a pretului care le facea neinteresante pentru productie, sau distributie, deci dispareau si ramaneau altele mai scumpe, asta era mecanismul. Cea de-a doua se refera la politica de taxe, exista taxele clawback, si ea trebuie adaptata pentru a putea fi platite aceste taxe.
Ea are un mecanism corect care limiteaza consumul de medicamente dincolo de posibilitatile unui buget, pentru ca totdeauna discutam despre un buget. In ceea ce priveste terapia inovativa, aici sigur ca sunt mai multe paliere. Unul e legat de studiile clinice care permit pentru anumite categorii de pacienti accesul la medicamente inovative, chiar in fata de studii clinice.
Noi am adoptat o legislatie care ne racordeaza din acest punct de vedere la nivelul Uniunii Europene. In momentul de fata s-a schimbat conducerea ANMDM, am discutat cu noul presedinte, si cu siguranta vom reduce timpii de acces a pacientilor din Romania la terapiile inovative, dar lucrul acesta trebuie facut in parteneriat cu producatorii acesotr medicamente.”
This post was last modified on apr. 8, 2022, 9:09 AM 09:09