Ministrul Sanatatii le vorbeste romanilor din toata tara despre o hotarare de ultima ora pe care a luat-o pentru milioane de romani, iar ea este una care trebuia sa fie pusa in aplicare de foarte multa vreme, deoarece are in centru cresterea sumei de bani alocate pentru hrana pacientilor din spitale.
Ministrul Sanatatii spune ca aceasta va fi aproape dublata de la 11 LEI la 20 de LEI, ea fiind complet insuficienta in momentul de fata, si se cauta calea cea mai rapida pentru a o adopta, astfel incat pacientii care ajung in spitale sa poata beneficia de hrana adecvata pentru bolile pentru care sunt tratati.
“Se discuta, vreau sa va spun ca eu am abordat inca de acum mai bine de o luna acest subiect. A fost o intalnire a unor grupuri de lucru la nivel de Guvern care s-au referit la asigurarea unor alocatii de hrana pentru refugiatii din Ucraina, iar cu aceasta ocazie am adus in discutie, si acum a ajuns inclusiv in discutia Parlamentului Romaniei acest subiect.
Evident ca alocatia de hrana, asa cum era ea stipulata de actele normative in vigoare, pentru un pacient normal, 11 LEI, in conditiile mentionate de dumneavoastra, era total insuficienta, si atunci am plecat de la aceasta premisa, si aceasta valoare a unei sume care a fost stabilita pentru cei din Ucraina, minim 20 de LEI pentru un pacient.
Sigur ca exista un palier mai extins, pentru ca exista persoane cu anumite patologii care necesita anumite regimuri alimentare, si intotdeauna a existat o corelare a unui pachet, sau a unei sume a unui pachet obisnuit, cu cele pentru pacientii care au nevoie speciale, care primeau o alocatie de hrana superioara, si vom vedea care este cea mai buna cale pentru adoptare.
Daca aceasta cale parlamentara este cea mai rapida, atunci este foarte bine, vom sprijini orice demers care sa coreleze nevoile de hranire decenta a pacientilor din spitale cu situatia reala de pe piata, pentru ca in mod evident preturile alimentelor s-au marit, inflatia exista, si exista si alte presiuni la nivelul unitatilor sanitare, nu numai cele legate de hrana pacientilor.
Bugetul spitalelor are mai multe componente, principala este reprezentata de cheltuielile cu salariile, ea continua cu ce se plateste pentru utilitati, masa pacientilor, si in final medicamente, materiale sanitare, investigatii. O sa putem sa vedem in timp nu foarte lung acest impact al cresterii preturilor.”