Alexandru Rafila: Notificarea Masurilor de Ultim Moment pentru Toti Romanii

Alexandru Rafila Notificarea Masurilor Ultim Moment Toti Romanii

Alexandru Rafila ii informeaza pe romanii din intreaga tara despre situatia actuala, foarte importanta, prin care trece tara noastra, iar aici vorbim despre faptul ca dupa ce a fost luata decizia de a se face pastilele cu iod, in urma informarii oamenilor va incepe distributia, oricum va fi cel mai bine.

Alexandru Rafila spune ca ea va fi facuta de medicii de familie, de farmacii, intr-o anumita perioada de timp, nu pe termen nedeterminat, iar intr-un final se va ajunge la un consens inclusiv cu primii pentru ca acestia sa distribuie aceste pastile catre oameni ca parte a indatoririlor obisnuite pe care le au.

“Nu le-am cumparat noi, le-a cumparat Autoritatea Nationala pentur rezervele de stat, si cred ca au costat aproximativ 30 de milioane de LEI. Dupa ce vom incheia aceasta campanie de informare, lucrand pentru organizarea din punct de vedere logistic a distribuirii acestor comprimate.

Ele au fost produse de catre Antibiotice Iasi, se gasesc la nivelul Directiilor de Sanatate Publica, si vom gasi o cale legala si corecta prin care atat medicii de familie, cat si farmaciile, de exemplu, sa poata sa distribuie aceste pastile intr-un anumit interval de timp, rezonabil, nu nelimitat, populatiei.

In ceea ce priveste diversele comentarii dupa intalnirea mea cu reprezentantii Asociatiei Nationale pentru Medicina de Familie, eu am ascultat punctul dansilor de vedere, dar noi consideram ca implicarea medicilor de familie intr-o asemenea campanie, dincolo de procedura in sine de distribuire a pastilelor, constituie si o masura de implicare intr-o activitate de sanatate publica.

Imi pare rau ca dansii o considera o chestiune de natura birocratica, noi lucram in asa fel incat ea sa fie cat mai simpla, cat mai usor de realizat, astfel incat sa fie cat mai putin consumatoare de timp, si toti avem o responsabilitate, impreuna cu toti cei din sistemul national de sanatate, pentru asigurarea sanatatii oamenilor din Romania.

Orice lucru trebuie sa fie negociat (n. red. privind normele de hrana, preturile la medicamente), sau discutat, nu cred ca cineva este proprietarul adevarului absolut, fie ca discutam despre minister, sau despre Casa Nationala de Asigurari de Sanatate. Daca intra intr-o procedura parlamentara, cu atat mai mult sunt discutabile, pentru ca dezbaterea parlamentara are la baza un mecanism democratic.”