Virgil Popescu le transmite romanilor o hotarare foarte importanta care este sustinuta inclusiv la nivelul Comisiei Europene, si care va avea impact majora asupra intregii Europe, iar asta pentru ca se refuza plata gazului rusesc in ruble, dar Romania nu ar fi trebuit sa faca asta oricum, pentru ca nu-l ia direct.
Virgil Popescu spune deasemenea ca Romania are rezerve de gaze naturale care insumau al 1 octombrie 2021 80% din capacitatea totala de stocare din Romania, si se merge spre 100%, asta in timp ce legea offshore este pregatita pentru a fi trimisa in parlament, iar doar prin el va fi impusa.
“Suntem pregatiti, si facem echipa cu partenerii europeni in asa fel incat si Romania, si statele membre, sa reduca dependenta de gazul rusesc, si de petrolul rusesc. Romania este mai putin espusa la dependenta de gazul rusesc decat Germania, de exemplu, acolo unde dependenta este de 55%.
Noi mergem pe o pozitie comuna europeana, si evident ca avem discutiile noastre bilaterale cu celelalte state terte europene. Romania nu are niciun contract, sau nicio companie din Romania nu are vreun contract direct cu Gazprom, deci nu se pune problema platii gazului rusesc in ruble.
Exista companii din Europa care au subsidiare in Romania care vand gaz rusesc in Romania, devizele prin care se vand aceste gaze sunt in euro, dolari sau LEI. Nu avem vreun contract care sa fie afectat de catre decretul presedintelui Putin cu privire la plata in ruble, dar suntem in contact constant cu Comisia Europeana.
Noi anul trecut am avut in rezervele de stat 2.4 miliarde de metri cubi de gaze, dintr-un total de 3 miliarde, sunt exact 80%. Este obiectivul nostru, chia mai ambitios de a duce rezerva la 100%, deci nu este vreo problema in a atinge aceasta tinta minima, zic eu, care va fi impusa si de Comisia Europeana.
Legea offshore, propunerea, va fi asumata prin depunerea unei legi in Parlament. Desigur ca in cadrul coalitiei de guvernare se lucreaza la o formula de modificare a acestei legi, si asa cum s-a vazut, inclusiv declaratia presedintelui Ciolacu, spun si eu ca legea offshore va fi o initiativa parlamentara asumata in Parlament de intreaga coalitie de guvernare, statul urmand a incasa minim 60% din aceasta exploatare.”