Ministrul Educatiei le vorbeste milioanelor de elevi din scolile Romaniei despre modul in care una dintre cele mai mari schimbari pentru sistemul de efectuare a evaluarilor va fi implementata, el spunand ca abia generatiile care vor incepe din 2023 scoala dupa noul sistem de invatamant, vor da si Bacalaureatul in noul sistem produs de catre el.
Ministrul Educatiei spune ca actualii liceeni vor vor da Bacalaureatul in baza noului sistem, iar separat de asta vorbeste despre modul in care va fi implementata SCoala Verde in scoli, insa si despre numarul de copii din Ucraina care sunt in aceasta perioada in scolile din toata Romania.
“Daca vom avea o noua lege a educatiei care va implementa viziunea din Romania Educata, spre exemplu in 2023 vom avea o generatie completa care va trebui sa parcurga studiile liceale dupa acest sistem, inainte de a da Bacalaureatul dupa acest nou sistem.
Daca, spre exemplu, cu titlu de exemplu, in 2023 elevii de clasa a 9-a vor incepe intr-un stil total diferit, atunci va trebui sa asteptam 2024, 2025, 2026, pentru ca in 2027 sa sustina un Bacalaureat altfel, schimbat intr-o modalitate semnificativa decat pana in acest an.
Scoala Verde va fi, sau in modulul 4, daca se va putea, pentru ca atunci va fi epoca optima pentru plantarea arborilor, daca nu se poate, se vor gasi actiuni si in modulul 5, care incepe in 24 aprilie, dupa vacanta de Paste, importante sa avem in modulele 4 si 5 cate o saptamana Scoala Altfel si Saptamana Verde, nu amandoua in acelasi modul, pentru ca ar intra in conflict cu principiul vacanta – saptamani de scoala.
Aproape 1200 de copiii din Ucraina sunt inscrisi ca audienti in sistemul de invatamant din Romania, mai sunt aproape 100 de cereri care nu au fost procesate inca, dar ele vor fi cu siguranta aprobate in perioada urmatoare. Este vorba despre acei elevi ucrainieni care au solicitat sa fie inscrisi ca audienti in sistemul de invatamant romanesc.
Daca din cei aproape 80.000 de refugiati ramasi in Romania, din aproape 600.000, ponderea minorilor este foarte mare, este 43%, deci este vorba despre un numar mare de copii cu varsta scolara, insa dintre acestia, un numar mic au solicitat sa se inscrie ca audienti in sistemul romanesc de invatamant.”