Ministrul Sanatatii: Importanta Decizie de Ultima Ora pentru Milioane de Romani

Ministrul Sanatatii le aduce in atentie romanilor din toata tara o decizie extrem de importanta care a fost luata, si care are un impact major pentru milioane de romani, fiind explicata decizia de a se comanda nu mai putin de 30 de milioane de pastile cu iodura de potasiu pentru toata tara.

Ministrul Sanatatii explica faptul ca aceasta decizie a avut la baza inexistenta unei rezerve, dar si a faptului ca ele trebuie sa fie folosite pentru mai multi ani, dar sunt utile exclusiv in cazul unui incident nuclear la o centrala nucleara, nu si in cazul unui atac nuclear.

“Discutam despre un incident nuclear, nu despre un atac nuclear, in cazul celui din urma nu mai beneficiaza oamenii nu mai beneficiaza de pe urma iodurii de potasiu, insa noi discutam despre un potential incident la o centrala nucleara, care duce in atmosfera substante radioactive, inclusiv iod radioactiv.

De ce 30 de milioane ? Este o estimare, iar nu noi ministerul a cumparat, ci Administratia Nationala a Rezervelor de Stat, ei au cumparat cantitatea, noi suntem beneficiarul, de fapt populatia Romaniei ar trebui sa fie beneficiara acestei cantitati de iodura de potasiu. Iodura de potasiu face parte din acest nomenclator.

Stiti bine ca dupa izbucnirea razboiului din Ucraina, toata lumea s-a panicat, brusc a inceput sa caute pastile cu iod in farmacii, sau sa procure de pe piata neagra. Noi am revazut inventarul, din pacate acolo cantitatea era extrem de mica, erau in jur de 250.000 de comprimate, deci foarte, foarte putin, si atunci prin baza unei estimari realizate de catre INSP, s-a ajuns la necesarul de 30 de milioane.

Sa nu uitam ca el ar trebui sa ajunga pentru o perioada de mai multi ani. O administrare la populatia de pana la 40 de ani ar face necesara utilizarea a cel putin jumatate din aceasta cantitate. Nu trebuie sa excludem ca este vorba despre o substanta tinuta in rezerva pentru situatii speciale, si e bine totdeauna sa ai o astfel de substanta la indemana, toate tarile au asa ceva.

Problema pe care ne-am pus-o noi era legata, mai ales in contextul razboiului din Ucraina, de capacitatea de a distribui aceasta cantitate intr-un timp scurt, pentru ca optim este sa administrezi iodura de potasiu la maxim 6 ore de la expunere, cu posibilitate de prelungire pana la 12 ore, dar eficacitatea scade in acest caz.”