Ministrul Apararii transmite o informare de ultima ora pentru milioane de romani din toata tara, si incearca sa linisteasca foarte multa lume in momentul de fata, spunand ca Romania este protejata nu doar de scutul antiracheta de la Deveselu, ci si de altele amplasate in Europa.
Ministrul Apararii vorbeste si despre felul in care s-a schimbat radical strategia NATO in saptamanile de dupa inceperea razboiului din Ucraina, si despre cat de importanta este alianta pentru viitorul Romaniei intr-o lume care a devenit atat de nesigura acum.
“Tot flancul Estic al NATO este protejat dintr-o zona, sau alta. Nu luam in calcul aici tot teritoriul Europei. Tot teritoriul Europei, partea noastra de front Estic, este aparata si din Spania, si din alte zone din Europa, deci s-a trecut de la conceptul de securitate colectiva, la conceptul de securitate colectiva. Asta a spus-o si premierul astazi, dintr-o alta perspectiva, dar aceeasi formula.
Am trecut de la garantiile de securitate, bun avem articolul 5, ne aparam, lucram impreuna, am inceput sa dislocam trupe, dar nu era deja un plan foarte clar in care fiecare centimetru aliat este aparat. Lucrurile s-au schimbat, acum suntem intr-o alta situatie, iar marea batalie va fi, si aceasta este batalia Romaniei pana la urma, pentru ca ne intereseaza teritoriul nostru.
Nu este totusi doar batalia noastra, pentru ca m-am intalnit in ultima vreme cu mai multi omologi care au venit la Mihail Kogalniceanu, sau ne-am intalnit la Bruxelles, si am vazut ca tot mai multe tari ale NATO sunt de aceeasi parere cu Romania. Nu putem sa lasam Marea Neagra asa de izbeliste, adica fara sa functioneze regulile internationale.
La acel moment ii convenea foarte mult lui Putin acest lucru (n. red. formarea unei armate europene), fragmentarea euro-atlantica, sa rupi Europa de SUA. Sunt foarte multe interese economice, au fost interese economice, dar ceea ce a facut Putin, si nu cred ca a vrut sa faca, asta a iesit prost, este tocmai faptul ca a reusit sa creeze solidaritatea europeana.
In decembrie cand am mers la ministeriale, inca erau discutii cu privire la Busola Strategica, care era documentul franco-german, mai mult francez. Noi romanii insistam cu Marea Neagra, cu flancul Estic, si erau dezbateri foarte multe. Dupa ce a inceput razboiul, au fost foarte dure dezbaterile pentru Busola Strategica, marea problema fiind ca pilonul important de aparare europeana e NATO.”