Ministrul Sanatatii: Masurile Oficiale de Ultima Ora Anuntate pentru Romani

Ministrul Sanatatii Masurile Oficiale Ultima Ora Anuntate Romani

Ministrul Sanatatii a anuntat o serie de masuri oficiale de ultima ora care au fost puse in aplicare de catre autoritatile din tara noastra dintr-o necesitate, iar asta pentru ca a fost luata hotararea de a se vinde 6.5 milioane de doze de vaccin impotriva Coronavirus catre Germania si Ungaria la inceputul acestui an.

Ministrul Sanatatii spune deasemenea ca 2 milioane de doze de vaccin au expirat in ultimele luni, ele necesitand distrugere, si din cauza contractelor semnate pentru livrarea de vaccinuri, e posibil ca acest lucru sa se intample daca urmatoarele cantitati nu-si vor gasi un cumparator undeva.

“Am gasit la minister o cantitate de 2 milioane de vaccinuri expirate, probabil ca a mai crescut intre timp. Stiti ca a fost un mecanism complex de gestionare al vaccinurilor, pentru ca a fost acel comitet CNCAV, a fost implicat ministerul apararii, care asigura sprijinul logistic si chiar depozitarea vaccinurilor.

Expirarea vaccinurilor nu este un proces nemaiintalnit, dar expirarea in cantitate mare, iar lucrul acesta e posibil sa se intample si in perioada urmatoare daca interesul pentru vaccinare este redus. Si daca si interesul pentru a-l cumpara, din partea altor tari, sau de a il primi gratuit, este deasemenea scazut.

Eu am avut aceasta preocupare din primul moment, si am reusit sa vand practic tot vaccinul primit de la Pfizer si in februarie, deci am vandut 6.5 milioane de doze catre Germania si Ungaria, dar lucrul acesta devine, pe masura ce trece timpul, mai greu de realizat.

Avem o serie de obligatii contractuale, ele au avut doua elemente, unul legat de pozitia de negociere la nivelul Comisiei Europene cu principalii producatori de vaccinuri, iar cantitatile contractate au depasit cu mult populatia Uniunii Europene, deci fiecare stat membru a primit o cota parte.Au existat doua momente, unul in 2020, altul in 2021, cand am fi putut incerca sa aducem propuneri legate de aceste contracte.

In lipsa lor a existat o aprobare tacita, rezultatul fiind ca Romania este obligata sa contracteze anumite cantitati importante. Contractele dureaza pana in anul 2023, si noi incercam sa facem tot ce putem, am informat Guvernul, am informat Presedintia Romaniei, incercam prin MAE sa vedem ca sunt si alte tari in aceeasi situatie, pentru a avea o voce mai puternica la nivelul UE sa vedem daca exista posibilitatea de renegociere a contractelor.”