Ministrul Sanatatii a transmis noi informatii foarte importante cu privire la o masura cruciala pentru milioane de romani din intreaga tara, iar asta pentru ca el vorbeste despre necesitatea unor modificari pentru modul in care sunt stabilite preturile medicamentelor generice in Romania cat mai curand.
Ministrul Sanatatii spune ca s-a hotarat crearea unei noi legislatii care sa readuca medicamentele generice ieftine pe piata din Romania, si in centru este taxa clawback, dar e nevoie de multe discutii, si multe negocieri, pentru ca madicamentele disparute, pentru ca sunt prea ieftine, sa revina.
“Noi trebuie sa avem o discutie sincer (n. red. privind taxa clawback), si imi pare bine ca in cursul saptamanii trecute a avut loc o astfel de dezbatere cu principalele companii care produc medicamentele generice, cele ieftine. Ei au dreptate, pentru ca rata de profitabilitate la medicamentele generice e mult mai mica, iar daca ai o taxa clawback care se apropie de rata lor de profit, atunci activitatea economica din Romania nu e rentabila.
Sunt multe companii, ele produc 1.5% din PIB-ul Romaniei, deci este o suma apreciabila, plus taxe, sunt mari angajatori, etc. Ca exemplu pot da Antibiotice Iasi in care ministerul este actionar, si care are peste 2.000 de angajati, este probabil cel mai mare angajator din Iasi, sau unul dintre primii 3.
Trebuie sa incurajam productia de medicamente, iar o forma de incurajare este si un tratament care sa nu ii duca in situatia de a renunta la activitatea de productie in Romania, mai ales ca apropo de pret, sunt unele tari care isi stabilesc singure pretul fata de pretul din tara de productie a unui medicament.
Atunci, in mod evident, daca nu este un pret productiv in tara de productie, si exporturile pot fi serios afectate, si multe elemente de acest gen pot fi luate in discutie. Trebuie sa existe un echilibru just intre medicatia generica, accesul la medicamente, real, pentru cea mai mare parte din populatie, este realizat de medicatia generica.
Politica de pret in cazul taxei clawback este un alt element care trebuie luat in considerare. Daca pentru un medicament, prin mecanismul de calculare al pretului in fiecare an, devine extrem de mic pretul, el dispare de pe piata, ei il retrag, si astfel mii de produse au dispart, fiind oferit al doilea produs ca pret, dar care are un pret mai mare.”