Ministrul Educatiei a confirmat in mod oficial o hotarare cu schimbari care vor fi implementate in toate scolile din Romania, dar si pentru milioanele dintre elevii care le urmeaza cursurile, daca vor fi adoptate, iar ele vizeaza strategia nationala pentru implementarea educatiei financiare.
Ministrul Educatiei vorbeste mai jos cum se vor introduce elementele pentru educatia nationala in curiculumul national, dar si cum ar urma sa fie pregatiti profesorii pentru a ii invata pe elevii din Romania tot ceea ce ar trebui sa stie in legatura cu educatia financiara care ar urma sa fie predata in sistemul de invatamant din tara.
“Prin prezenta strategie se propune dezvoltarea, sau după caz, introducerea elementelor de educație financiară în curriculum național, prin modalități specifice, în cadrul tuturor nivelurilor de învățământ, având în vedere. Alegerea celor mai adecvate modalități de realizare a educației financiare, în cadrul învățământului formal, prin dezvoltarea elementelor deja existente, sau după caz, prin introducerea ca noutate a elementelor de educație financiară.
Dezvoltarea elementelor deja existente, sau după caz, introducerea ca noutate a elementelor de educație financiară se poate realiza prin abordări monodisciplinare, transdisciplinare, multi și interdisciplinare sau într-un sistem modular. Definirea competențelor specifice, în funcție de tipul de abordare (monodisciplinară, transdisciplinară, multi și interdisciplinară sau într-un sistem modular) și ținând cont de nivelul/anul de studiu pentru care sunt propuse.
Succesul programelor de educație financiară în cadrul sistemului de educație formală depind întro mare măsură de calitatea activității didactice care se bazează pe pregătirea profesională a profesorilor și pe resursele disponibile pentru susținerea acestei activități. În acest sens, prin prezenta strategie, se propune dezvoltarea de programe care să includă.
Cursuri de formare profesională pentru profesori prin care să crească gradul de conștientizare a importanței educației financiare, însușirea de metode pedagogice moderne spre a fi utilizate în activitatea didactică din domeniul educației financiare.
Dezvoltarea unei platforme online pentru profesori care să conțină module de cursuri de formare profesională și resurse pentru predare (videoclipuri pe teme de educație financiară, jocuri, etc.) corespunzătoare curriculumului pentru educație financiară. Platforma online va avea o componentă interactivă prin care profesorii să poată să împărtășească strategii didactice precum și să comunice cu administratorii platformei, dar și între ei.”