Ministrul Educatiei a anuntat in mod oficial o masura extrem de importanta care priveste nu elevii din toate scolile, ci ii priveste pe parintii milioanelor de copii si tineri care merg la scoala, iar asta pentru ca urmeaza sa fie facuta o strategie nationala pentru educatie parentala in Romania.
Ministrul Educatiei spune ca acest proces este necesar deoarece parintii au un rol extrem de important in evolutia copiilor, astfel ca ei trebuie sa fie ghidati pentru a sti cum sa ii ajute pe copii sa se dezvolte, nu doar pentru a invata mai bine, iar mai jos aveti toate detaliile anuntate oficial astazi.
“O strategie nationala de educatie parentala este absolut necesara, pentru ca slaba informare a parintilor, mai ales a celor din mediile dezavantajate cu privire la cresterea si ingrijirea copiilor are totdeauna drept consecinta neglijarea copilului in toate felurile sale de manistare.
Nu ma refer aici doar la abandon scolar, ci la neglijenta fizica, neglijenta educationala, neglijenta emotionala, neglijenta din punct de vedere al sanatatii mintale, lipsa de supraveghere adecvata, foarte multa forme de maniestare care se constituie in factori care alaturi de mortalitate infantila, saracie, malnutritie, afecteaza un numar mare de familii si copiii acestora.
Am lansat aceasta strategie in dezbatere pentru ca noi credem in necesitatea ei, pentru ca noi ne dorim comunitati responsive, cu scoli atractive, si fara copii neglijati. Si personal, si din orice alta perspectiva, precizez ca nu ne-am nascut pentru a fi parinti. Sa fii parinte e un lucru care se invata.
Un rol fundamental in educarea copiilor il are familia, in sensul larg, ca microunivers al societatii. Sistemul de invatamant este dator sa sprijine si sa orienteze familia in acest rol, asta face strategia aceasta, isi propune sa sprijine si sa orienteze familia in acest rol extrem important pe care-l are cu privire la educarea copiilor.
Educarea copiilor nu se face doar in scoala, educarea copiilor se face in familie, deopotriva. Avem deja un numar important de formatori de formatori, avem deasemenea un numar de profesori pregatiti ca in cel mai scurt timp, spre exemplu, la inceputul fiecarui an scolar, in mod deosebit la inceputul unui ciclu de invatamant, “banalele: sedinte cu parintii sa devina actiuni suport de informare, de educare a parintilor din diverse perspective.”