Marcel Bolos, ministrul proiectelor europene, transmite o informare oficiala extrem de importanta pentru milioane de romani din toata tara in contextul in care Guvernul Romaniei a decis intr-un final sa puna in aplicare primele masuri ale programului “Sprijin pentru Romania”, anuntat cu nu foarte mult timp in urma.
Marcel Bolos explica mai jos si de unde vor veni banii pe care acest program ii va avea alocati pentru diverse masuri care se vor aplica in Romania in cursul urmatoarei perioade, asa ca daca sunteti interesati de aceste detalii importante, le puteti gasi pe toate mai jos chiar acum.
“Nouă miliarde de lei sunt deocamdată banii pe care îi avem în contextul în care regulamentele Comisiei Europene și prevederile programelor operaționale sunt respectate. Dacă va exista o flexibilizare mai departe, din partea Comisiei Europene pentru ca să putem reloca alți bani de la alte programe operaționale, asta vom vedea.
Cert este că avem un stadiu al absorbției care este cunoscut de către toată lumea și că există acest risc de dezangajare a banilor pe care îi avem din vechea perioadă de programare 2014-2020, deci va trebui să avem în vedere un pachet de măsuri astfel încât să diminuăm pe cât posibil riscul de pierdere a fondurilor europene.
Şi până acum, toate fondurile pe care le-am avut de decontat de la Uniunea Europeană le-am decontat plătind prima dată din bugetul de stat și mai apoi procesul de decontare a fost unul firesc în relația cu Comisia Europeană.
Decontarea poate să aibă loc, dacă ne referim la banii din vechea perioadă de programare din bugetul vechi, clasic, cum îi spunem noi, poate să aibă loc până pe 31 decembrie 2023. Deci nu este o decontare cu dată limită. Este important să fie în interiorul datei prevăzute pentru cadrul de programare 2014-2020. Din acest punct de vedere mecanismele își urmează cursul firesc de decontare. România are cum am spus, acest sold disponibil de peste 10 miliarde de euro. Va trebui să vedem cum găsim soluții legale pentru ca banii să îi putem folosi pentru proiectele pe care le derulăm în prezent.
Flexibilizarea în momentul de față există pentru refugiați. Discuția pe care o purtăm este ca această flexibilizare să continue, pentru că pe perioada pandemiei aveam posibilitatea ca să mutăm banii între programe operaționale și între fonduri, un pic mai complex acest proces de flexibilizare pe care îl derulăm pe fonduri europene.”
This post was last modified on apr. 25, 2022, 4:32 PM 16:32