Ministrul Sanatatii a luat o serie de masuri de ultima ora care sunt extrem de importante pentru milioane de romani din intreaga tara, iar asta pentru ca este nevoie de o noua metodologie de raportare, monitorizare si calcul a pierderilor de vaccinuri impotriva COVID-19, iar asta pentru a reducer si banii irositi pe doze nefolosite.
Ministrul Sanatatii vorbeste mai jos despre aceasta schimbare extrem de importanta, dar si cauzele pierderilor, iar separat de asta sunt oferite inclusiv informatii cu privire la protocoalele sig hidurile de practica medicala in domeniul transplantului, masuri serioase de care era nevoie de ceva vreme.
“La solicitarea Ministerului Sănătății, Guvernul României a aprobat în ședința de astăzi 21 aprilie 2022, proiectul de Hotărâre de Guvern pentru aprobarea Metodologiei de raportare, monitorizare şi calcul ale pierderilor de vaccin împotriva COVID-19. Documentul stabilește Metodologia de raportare, monitorizare și calcul al pierderilor de vaccin împotriva COVID-19.
Conform prevederilor OUG 3/2021, pentru vaccinurile împotriva COVID-19 sunt admise pierderi anuale cantitative şi valorice în limită maximă de 25% calculate pentru întregul lanţ de depozitare, distribuţie şi consum al vaccinurilor. Pierderile înregistrate se raportează distinct, în baza documentelor justificative, de fiecare entitate implicată în procesul de vaccinare.
Cauzele pierderilor de vaccin împotriva COVID-19 pot fi următoarele: expirare (neutilizarea vaccinului prin depășirea termenului/perioadei de valabilitate precizat în rezumatul caracteristilor produsului, spargerea flacoanelor, furt, întreruperea lanțului de frig (incidente neprevăzute: echipament frigorific defect, întrerupere eletricitate sau orice alt eveniment care determină stocarea vaccinului în condiții necorespunzătoare).
Doze diluate și neutilizate, defect de producție, expirare prin decongelare (produs ajuns la sfârșitul perioadei de valabilitate ca urmare a scoaterii din lanțul de frig -20/-80˚C, prin dezghețare la 2-8 grade˚C și depășirea termenului precizat în instrucțiuni, conform rezumatul caracteristilor produsului, desfacerea unui flacon nou în situația prezentării unei persoane în vederea vaccinării, apărând astfel riscul sacrificării dozelor rămase neadministrate.
Ministerul Sănătății tocmai a terminat protocoalele și ghidurile de practică medicală standardizate în domeniul transplantului, după care vor lucra medicii din toate centrele acreditate din țară. Un proiect realizat în premieră în România, prin fonduri europene. În ghiduri sunt prevăzute și criteriile după care vor fi aleși bolnavii care vor beneficia de transplant. În plus, ne propunem să dezvoltăm și să implementăm funcționalitățile registrului național de transplant, astfel încât alegerea să fie bazată pe criterii obiective.”
This post was last modified on apr. 25, 2022, 12:53 PM 12:53