X

Ministrul Sanatatii: Serioasa Atentionare de Ultim Moment, Semnal de Alarma in Romania

Ministrul Sanatatii trage un foarte serios semnal de alerma cu o atentionare pentru milioane de romani din toata tara, iar asta deoarece el le transmite oamenilor faptul ca inca mai avem de primit vaccinuri de 1 miliard de euro care nu se stie unde vor fi stocate.

Ministrul Sanatatii spune ca primirea acestor vaccinuri ar fi o risipa, in conditiile in care avem milioane de doze nefolosite in depozite, dar el afirma deasemenea si ca eficacitatea vaccinurilor actuale in prevenirea infectarii cu varianta Omicron e extrem de redusa.

“Problema mea e legata nu numai de plata, ci de faptul ca noi ar trebui sa primim in perioada urmatoare transe, lucrul acesta l-am declarat public, am informat si membrii Guvernului. Avem circa 8 milioane de doze depozitate in Romania, 2 milioane de doze au expirat. Eu am am vandut o cantitate semnificativa, in 45 de zile am vandut 7.5 milioane de doze de vaccin.

Asta inseamna o economie pentru statul roman de 150 de milioane de euro, o suma preciabila. Dincolo de plata nu avem unde sa il depozitam, si daca nu avem unde sa il depozitam, va dati seama ca este o problema de logistica serioasa. Depozitele sunt pline la noi, la MApN, si atunci sigur am facut eforturi.

O sa notific si colegii de la Comisia Europeana, producatorul, pentru ca nu putem, in mod evident, acest vaccin, pentru ca nu avem unde sa il depozitam. Am avea de platit o suma foarte, foarte mare, pentru un produs pentru care exista, evident, disponibilitate sa le administram, si ceea ce se intampla, pentru ca discutiile repetate la nivelul Comisiei Europene, au fost legate de vanzarea si donarea acestor doze.

Am spus cate doze am vandut deja, intre timp lucrurile s-au schimbat, pentru ca interesul pentru vaccinare a scazut peste tot, si chiar si donarea acestor doeze este foarte dificila. Noi am avut un acord de donatie de circa 1.1 milioane de doze catre anumite tari din Africa, din Asia, si dupa ce am facut procedura, nu au mai fost interesati sa le ia.

As vrea sa abordez putin diferit discutia. Trebuie sa avem o explicatie, care este si de natura medicala, stiintifica, si este o evidenta care nu poate fi combatuta. Cand s-au incheiat acordurile studiile clinice pentru aprobare aratau protectie impotriva imbolnavirii. Odata cu trecerea timpului, si din cauza variabilitatii virusului, gradul de protectie a scazut, si fata de tulpina Omicron protectia impotriva imbolnavirii e aproape 10% – 20%.”

Disqus Comments Loading...