Ministrul Sanatatii transmite o avertizare de ultima ora pentru foarte multi dintre romanii din intreaga tara, oficialul guvernamental vorbind despre faptul ca in momentul de fata vaccinurile ofera o protectie mult mai limitata impotriva infectarii cu varianta Omicron, oferind protectie mare impotriva formelor grave, deci trebuie vigilenta in continuare.
Ministrul Sanatatii spune ca vaccinul era necesar la toate categoriile de varsta, asa cum s-a si facut, dar si ca Romania trebuie sa faca schimbari majore pentru sistemul de sanatate, astfel incat sa faca fata mai bine unor altor posibile valuri, sau altor pandemii care ar putea aparea.
“In acest val al cincilea, stiti bine ca au fost multi oameni care m-au criticat, asa-zisi cercetatori, sutele de morti inregistrate zilnic nu au rezistat, nu au fost sufocate spitalele, noi am ajuns maxim la un grad de ocupare a spitalelor, cel putin din punct de vedere al paturilor ocupate, undeva pe la 60%, fata de peste 100% in valurile precedente.
Lucrurile au fost, cred eu, cat de cat tinute sub control. Sa spunem ca nu e meritul nostru, al celor care lucram in minister, ci al virusului pentru ca nu a fost atat de patogen, dar cu siguranta si masurile luate au avut efect. Avand in vedere ca existau mai multe alternative, as fi selectat mai multe dintre ele, si as fi avut o retinere in a accepta toate transele de vaccin care reveneau Romaniei.
Vaccinul era necesar la toate categoriile de varsta, nu asta este problema, problema este sa poti sa convingi oamenii sa se vaccineze. La inceput si interesul oamenilor pentru vaccinare era sa nu se imbolnaveasca, ulterior insa, ati vazut ca pe masura ce au aparut diversele tulpini, gradul de protectie a mers la 50%, iar acum e foarte, foarte jos.
Persoanele vaccinate cu 2 sau 3 doze s-au imbolnavit in urma expunerii, e adevarat cu forme usoare, dar nu poti sa opresti o pandemie cu un vaccin care nu reuseste sa opreasca transmiterea. La inceput a existat o speranta mare a opririi pandemiei prin vaccinare, insa pe masura ce a scazut protectia oferita de vaccin, procentele de persoane care trebuie vaccinate au crescut.
Cel mai important lucru de invatat din aceasta pandemie este ca trebuie sa pregatim sistemul de sanatate in 2 zone, zona asistentei medicale, cu un accent extrem de important pe asistenta medicala ambulatorie, si zona de sanatate publica, adica alerta precoce, diagnostic, preventie, etc.”