X

Ministrul Sanatatii: Romanii Informati de o Atentionare de Ultima Ora foarte Importanta

Ministrul Sanatatii ii informeaza pe milioanele de romani din intreaga tara in legatura cu o atentionare extrem de importanta despre care ar trebui sa stie, iar asta pentru ca in stadiul actual al pandemiei vaccinurile nu mai indeplindesc sarcina principala de a opri transmiterea COVID-19, iar asta sta la baza unei decizii de a refuza primirea unor noi doze.

Ministrul Sanatatii explica mai jos faptul ca Romania incearca sa obtina o blocare a livrarilor de noi doze de vaccin, pentru care va avea mult de platit, dar pe care nu se stie daca le va putea folosi, dand de inteles ca in lipsa opririi transmiterii scopul initial de oprire a pandemiei nu e indeplinit de vaccinuri, dar nu se stie daca vor fi acceptate vaccinuri mai eficiente de la producatori.

“Vaccinul pentru persoanele vulnerabile, etc, producea infectii mai putin grave, mortalitate mai mica, dar scopul initial al acestei campanii de vaccinare a fost oprirea pandemiei. Oprirea transmiterii inseamna oprirea pandemiei, ori lucrul acesta initial care a fost la baza acordurilor initiale, nu a mai avut loc.

Mai mult, au existat diverse discutii, angajamente din partea companiilor producatoare de adaptare a vaccinurilor la tulpinile circulante, insa lucrul acesta nu s-a intamplat, probabil ca se va produce, dar daca se face fata de tulpina Omicron, in toamna e posibil sa avem alta decat Omicron, si scopul pentru care noi vaccinam, copiii de exemplu, este sa oprim transmiterea.

Transmiterea rujeolei, a rubeolei, a oreionului, toate aceste boli pot fi oprite. Scopul de sanatate publica in pandemie a fost acesta. Noi ne-am indepartat foarte mult de la scopul initial, si cred ca este un element care trebuie foarte serios luat in considerare, si cred ca trebuie sa avem o discutie sincera cu Comisia Europeana, cu producatorii, dar cu Comisia in primul rand.

Eu sunt convins ca toata lumea a fost, si este, de buna credinta, dar si noi trebuie sa intelegem ca nu putem sa … nu e vorba doar despre bani, semnificatia acestui fapt ca luam niste vaccinuri, nu le utilizam, le distrugem, si le si platim. Sunt lucruri la care trebuie sa gasim un raspuns.

Sigur, raspunsul nu vine doar de la noi de la minister. Noi putem sa fundamentam profesional, sectorial daca vreti, dar decizia trebuie sa fie, si discutia la nivelul Comisiei Europene, trebuie sa fie pozitia Guvernului Romaniei.”

Disqus Comments Loading...