Ministrul Sanatatii a facut o declaratie extrem de importanta care ar trebui sa fie in atentia a milioane de romani care au fost informati in legatura cu una dintre cele mai serioase chestiuni legate atat de sistemul de sanatate, cat si de cel de interventii in caz de urgenta in Romania.
Ministrul Sanatatii vorbeste mai jos despre un nou proiect de lege care a fost supus dezbaterii publice, si care genereaza extrem de multe discutii controversate in legatura cu ministerul care ar trebui sa aiba controlul asupra serviciilor de urgenta din tara noastra.
“In momentul de fata se numeste coordonare operationala, adica noi ii platim, si Departamentul pentru Situatii de Urgenta ii coordoneaza, cam asta este ideea. Daca eu fac o politica de resurse umane la ambulanta, sa lasam SMURD-ul la o parte, pentru ca tot timpul se incearca aducerea SMURD-ului in discutie, nu am discutat niciodata despre el eu.
Au discutat altii care au incercat sa acrediteze ideea ca pe noi ne intereseaza SMURD-ul format din Pompieri. Nu vrem sa luam popieri la ministerul condus de catre mine, nu vrem sa facem descarcerari, nu avem nevoie de elicoptere, nu trebuie sa facem salvamari si salvamonti. Nu vrem sa facem asa ceva la minister, in mod evident.
Pe de alta parte, daca am o activitate, este un lant, o urgenta medicala, cineva are criza cardiaca, vine un echipaj de la ambulanta care este medicalizat, el examineaza, daca poate sa il trateze la domiciliu, il trateaza la domiciliu, daca nu il duce la spital, la unitatea de primiri urgente, iar de acolo este internat la o sectie a spitalului, acesta este traseul.
Daca vine un echipaj SMURD, in cele mai multe cazuri nu-l mai consulta pentru ca ei sunt paramedici, sunt pompieri, au facut un curs de 3 luni, un instructaj, si il duc direct la UPU, nu il rezolva la domiciliu. Este adevarat ca in tara exista cateva centre SMURD in anumite unitati de primiri urgente in care medici, sau asistenti de la primiri urgente lucreaza pe ambulantele SMURD.
Oamenii isi fac foarte bine treaba, dar asta nu inseamna ca eu trebuie in momentul de fata sa subordonez ambulanta, adica 91% din interventii sa faca MAI, unitatile de primiri de urgente pe care le finantam tot MAI, iar proiectul acesta de lege de organizare a MAI extinde de fapt de la situatia exceptionala catre situatia cotidiana.”
This post was last modified on mai 2, 2022, 10:57 AM 10:57