Alexandru Rafila transmite printr-un anunt de ultima ora o noua decizie foarte importanta pe care a luat-o chiar in cursul acestei zile, iar asta pentru ca ministrul Sanatatii s-a intalnit cu amabsatorul republicii Coreea de Sud pentru a discuta despre colaborarea privind pandemia Coronavirus.
Alexandru Rafila a spus ca Romania i-a donat Coreei de Sud 450.000 de doze de vaccin, dar si ca a vandut 1.4 milioane de doze de vaccin Pfizer, in timp ce noi am cumparat teste rapide antigen, insa asta nu e tot pentru ca a dezvaluit si discutiile avute cu liderii sindicali ai serviciului de ambulanta din Romania.
“Colaborare româno-coreeană în domeniul Sănătății. Prof.univ.dr. Alexandru Rafila s-a întâlnit astăzi, 06.05.2022 cu E.S. Rim Kap-soo, Ambasadorul Republicii Coreea în România. Cei doi oficiali au discutat despre colaborarea dintre cele două state pentru combaterea pandemiei cauzate de COVID-19, dar și despre campania de vaccinare împotriva SARS-Cov-2.
În acești ani, cele două state s-au sprijinit reciproc în lupta pentru gestionarea pandemiei de COVID-19. România a donat Republicii Coreea un număr de 450 000 de doze de vaccin Moderna și i-a vândut peste 1,4 milioane de doze de vaccin Pfizer, în timp ce Coreea a furnizat României teste antigen rapide pentru depistarea cazurilor de SARS-Cov-2.
În timpul întâlnirii, ministrul Sănătății a subliniat necesitatea dotării laboratoarelor de sănătate publică cu echipamente de biologie moleculară de tip diagnostic. În acest context, s- a convenit asupra organizării unor întâlniri între reprezentanții din domeniu ai celor două state pentru schimb de experiență, în vederea obținerii unor rezultate concrete.
Prof. univ. dr. Alexandru Rafila a insistat asupra nevoii de menținere a unei baze tehnice moderne în cadrul serviciului de ambulanță, pentru a putea fi acordate servicii medicale de calitate. Ministerul Sănătății va întreprinde pașii administrativi necesari pentru semnarea contractului subsecvent pentru anul 2022 a achiziției de ambulanțe din contractul-cadru multianual contractat de Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU).
În cadrul aceleiași întâlniri, reprezentanții Federației Naționale Sindicale Ambulanța din România au prezentat rezultatul referendumului din serviciile publice de ambulanță, privitor la respectarea prevederilor art. 92 din Legea nr. 95/2006 privind coordonarea serviciilor publice de ambulanță de către departamentul de specialitate al Ministerului Sănătății. Potrivit rezultatelor referendumului, din cei 7.924 de angajați care s-au exprimat, 7.833 au votat pentru rămânerea în coordonarea Ministerului Sănătății. Conducerea Ministerului Sănătății și reprezentanții Federației Naționale Sindicale Ambulanța din România au decis încheierea unui protocol de colaborare, în vederea dezvoltării, profesionalizării și consolidării serviciilor de ambulanță.”