Ministrul Apararii ii informeaza pe milioanele de romani din intreaga tara in legatura cu o situatie ingrijoratoare legata de razboiul din Ucraina, iar asta pentru ca tara noastra se uita cu atentie la ce se intampla din punct de vedere al avansurilor Rusiei spre gurile Dunarii, dar si Republica Moldova.
Ministrul Apararii afirma ca se uita cu atentie la ceea ce se intampla in aceasta situatie, dar ca deocamdata nu trebuie sa ne temem despre vreun conflict armat in Republica Moldova, sansele fiind mici, tara avand totusi nevoie de sustinere umanitara, dar si pentru integrare europeana in aceasta perioada.
“Sigura ca nu este o perspectiva care sa ne lase reci, sau care sa ne faca sa fim linistiti, insa sunt putine sanse, asa cum spunea si presedintele Romaniei, sa vedem un conflict in aceasta zona, gurile Dunarii, sau Republica Moldova. Cred ca nevoia pe care o are Moldova acum este de ajutor umanitar si de ajutor pentru integrarea europeana.
Acesta este cel mai important lucru, mai putin decat ajutorul militar in acest moment, pentru ca nu exista o agresiune cu caracter militar. Pe de alta parte, faptul ca Rusia este aproape de gurile Dunarii, si daca ne gandim la posibila dezvoltare spre Odesa, si incoace, oricum se afla pe Insula Serpilor, si inca nu s-a transat acolo batalia, sunt 22 de mile marine pana la granita maritima a Romaniei.
Inseamna ca interesele noastre de securitate in Marea Neagra sunt afectate in acest moment, si evident ca suntem ingrijorati, iar asta evident ca ne pune in situatia de a discuta… am fost cu mai multi ministri ai apararii la Mihail Kogalniceanu, majoritatea acestora din Marea Britanie, Belgia, Olanda, Germania, Italia, au aratat ca ingrijorarea noastra e una fireasca, si ca avem dreptate de data aceasta.
S-au aratat bineinteles ingrijorati si de faptul ca Marea Neagra nu este deschisa de fapt circulatiei internationale. Stiti ca exista Conventia de la Montreux care este legata numai de statele riverane, de un timp mai mic de stationare in Marea Neagra, si ce tip de nave pot intra.
Grupul de lupta de la Mihail Kogalniceanu, cel care a venit prin Comandamentul European al Fortelor Armate ale NATO, condus de Franta, este complet, avem 500 de militari francezi, avem 300 de militari belgieni, avem si olandezi, cred ca acest grup va fi completat si de militari portughezi.”