Ministrul Familiei, Gabriela Firea, vorbeste despre o problema foarte importanta a Romaniei in momentul de fata, una care va afecta milioane de oameni, dar si despre masurile de rezolvare care vor implementate in tara noastra in cursul lunilor si anilor care vor urma.
Ministrul Familiei vorbeste despre natalitate, o problema care va avea un impact major asupra Romaniei in viitor, combinata si cu emigrarea masiva, iar autoritatile incearca sa gaseasca solutii pentru a creste sporul natural, dar ramane de vazut in ce masura romanii vor si fi receptivi la ceea ce li se cere.
“Natalitatea nu mai este doar o problemă națională, ci devine una europeană, chiar globală. România se confruntă cu o scădere demografică accentuată, iar anul trecut am avut cele mai puține nașteri din ultimul secol. Multe familii nu pot face copii, din motive medicale, iar alți tineri se tem să devină părinți din motive pur economice, gândindu-se dacă le vor putea asigura viitorul.
Am participat, astăzi, la dezbaterea online „15 milioane de români în 2050. Ce șanse mai are România să evite implozia demografică”. Am privit cu interes datele prezentate de profesorul de Sociologie Dumitru Sandu și de istoricul Bogdan Murgescu. De asemenea, salut opiniile pertinente ale parlamentarilor Robert Sighiartău și Bogdan Rodeanu.
Stimularea natalității prin susținerea tinerilor și a familiilor este un obiectiv național și o prioritate a Guvernului. Măsurile propuse în ultimii 30 de ani au fost intenții bune, dar nu au dat rezultatul dorit, din păcate. Este responsabilitatea noastră să nu pierdem timpul.Una dintre primele măsuri luate ca ministru al Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse a fost stabilirea unei colaborări cu Academia România pentru realizarea unor strategii demografice profesioniste.
Avem nevoie de o imagine de ansamblu a problemei ca să putem veni cu soluții punctuale. Până atunci, am pregătit primele proiecte. Mă bucur că noul program de fertilizare in vitro a fost introdus în planul de măsuri „Sprijin pentru România”. În următoarele luni, cuplurile cu astfel de probleme încep tratamentele. Pentru acest an, există fonduri programate pentru 5.000 de proceduri.
Pregătim și cele două programe naționale de susținere a tinerilor și familiilor – Family Start și Student Invest. Le vom da posibilitatea tinerilor să obțină mai ușor un credit fie că sunt familii la început de drum sau vor să-și asigure costurile studiilor.”
This post was last modified on mai 7, 2022, 9:37 PM 21:37