Virgil Popescu: Mesajul de Ultim Moment privind Preturile Motorinei si Benzinei

Virgil Popescu le vorbeste romanilor din toata tara despre motivele din cauza carora preturile la motorina si benzina au ramas neschimbate, ba chiar crescand usor in ultima perioada, el afirmand ca pretul barilului de petrol este in centrul acestei probleme care afecteaza foarte multi romani.

Virgil Popescu spune ca pretul barilului de petrol nu a scazut sub valoarea de 100 de dolari de cand a inceput razboiul din Ucraina, si ca abia cand se va intampla acest lucru ar trebui sa vedem preturi mai mici pentru benzina si motorina.

“Vă contrazic un pic. Prețul pe bursă al petrolului n-a scăzut sub 101, 102 dolari niciodată anul acesta. Deci, nu a mai ajuns la 60, la 70, la 80 cum era la sfârșitul anului trecut. Prețul pe bursă, dacă vă uitați pe bursa petrolului, a oscilat așa. A avut și un maxim de 111, după care a coborât și la 101 în timpul războiului.

După care iar s-a dus la 103, 102, 105, 103. Deci, oscilează la aceste limite. Maximul pe care l-a avut, probabil l-a începutul războiului, 111, după care a scăzut. oate oscilațiile acestea, în mod normal, ar trebui să apară. Modificările ar trebui să apară într-o perioadă de o săptămână, perioada de aprovizionare cu noul preț al petrolului.

Cred că dacă lucrurile astea s-au întâmplat, alte instituții ale statului ar trebui să verifice acest lucru, să vedem dacă prețul pompei a urmărit exact oscilația petrolului. Eu nu cred în creșteri spectaculoase pe termen scurt și mediu a prețului petrolul. Pot crede în prețuri speculative pentru o zi, două, cum a fost prețul gazului natural, care a sărit foarte mult când Putin a făcut anunțul cu rublele, după care, în două zile, s-a dus înapoi.

Și, după cum v-am spus, tendința de reflectare a prețului petrolului în prețul benzinei și motorinei are o perioadă latentă, așa, de timp și atunci se ajunge la un preț mediu. Deci, nu cred în creșteri spectaculoase ale prețului pe piață al petrolului, pentru că până la urmă există o cerere și ofertă și trebuie să și cumpere cel care are nevoie.

Nu, atunci a fost o speculație pe piață. V-am spus că, după părerea mea, a fost un război hibrid, făcut și întreținut, și s-a încercat o destabilizare. Nu a reușit acea destabilizare. Politica de prețuri a Ungariei – am spus-o – în timpul campaniei electorale, nu mai știu dacă e aceeași: a plafonat prețul. Plafonarea prețului a dus la penurie. Penuria a însemnat cozi în Ungaria.”