X

Ministrul Sanatatii: Hotararea de Ultima Ora cu Noul Ordin Adoptat pentru Romani

Ministrul Sanatatii a transformat intr-un ordin o hotarare extrem de importanta pentru milioane de romani din intreaga tara, una care va avea impact pentru foarte multe persoane, iar asta deoarece se vorbeste despre noile norme privind dezinfectia si curatenia in spitalele din toat atara.

Ministrul Sanatatii a adoptat acest ordin atat pentru spitalele publice, cat si pentru cele private, iar in baza lui ar trebui sa fie imbunatatite substantial procedurile de curatenie si dezinfectie in toate spitalele din Romania, ceea ce in mod teoretic ar trebui sa le faca si mult mai sigure pentru pacientii care ajung in ele.

“ORDIN privind completarea articolului 4 din Anexa nr. 2 la Ordinul ministrului sănătății nr. 1761/2021 pentru aprobarea Normelor tehnice privind curăţarea, dezinfecţia și sterilizarea în unităţile sanitare publice și private, evaluarea eficacităţii procedurilor de curăţenie și dezinfecţie efectuate în cadrul acestora, procedurile recomandate pentru dezinfecţia mâinilor în funcţie de nivelul de risc, precum și metodele de evaluare a derulării procesului de sterilizare și controlul eficienţei acestuia.

Articolul 4 din Anexa nr. 2 la Ordinul ministrului sănătății nr.1761/2021 pentru aprobarea Normelor tehnice privind curăţarea, dezinfecţia și sterilizarea în unităţile sanitare publice și private, evaluarea eficacităţii procedurilor de curăţenie și dezinfecţie efectuate în cadrul acestora.

Procedurile recomandate pentru dezinfecţia mâinilor în funcţie de nivelul de risc, precum și metodele de evaluare a derulării procesului de sterilizare și controlul eficienţei acestuia, cu modificările și completările ulterioare, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 882 din 14.09.2021, se completează după cum urmează.

La articolul 4, după alineatul (3) se introduc trei noi alineate, alineatele (4), (5) și (6) cu următorul cuprins: (4) Prin excepție de la prevederile alin.(3), în cazul în care unitatea sanitară are în structura proprie laborator de analize medicale / compartiment de microbiologie medicală acreditat ISO 15189:2012, cu capacitate de prelucrare a probelor recoltate la nivelul acesteia, de pe suprafețe, din aer, sau probele de sterilitate, aceste probe pot fi procesate în cadrul laboratorului / compartimentului de microbiologie din cadrul unității sanitare respective.

(5) În situațiile prevăzute la alin.(4), cel puțin o dată pe trimestru, laboratoarele direcţiilor de sănătate publică judeţene şi a municipiului Bucureşti, după caz, vor efectua, în paralel pentru intercomparare, un set de analize medicale din toate tipurile de probe recoltate la nivelul unității sanitare. (6) În situația în care rezultatele analizelor efectuate de către unitatea sanitară sunt diferite de rezultatele obținute de laboratorul DSP, laboratorul care a emis rezultate negative, va proceda la revizuirea procedurilor de calitate internă.””

This post was last modified on mai 11, 2022, 7:46 PM 19:46

Disqus Comments Loading...