Ministrul Sanatatii le vorbeste romanilor despre una dintre cele mai mari problemele cu care s-au confruntat milioane de oameni in perioada pandemiei de Coronavirus, mai exact cu lipsa accesului la medicina din cauza lipsei ambulatoriilor in care acestia sa mearga pentru a fi evaluati si tratati.
Ministrul Sanatatii spune ca pentru viitor incearca sa introduca in Romania ideea de medicina preventiva prin instruirea atat a medicilor, cat si a pacientilor, si aventual sa ofere inclusiv stimulente pentru a aduce oamenii la doctori si a-si verifica in mod constant starea de sanatate.
“In pandemie am ajuns pana la 2 milioane de internari in cursul unui an de zile, pentru ca a fost limitat accesul la sanatate. Din pacate nu am avut un sistem ambulatoriu care sa compenseze aceasta dificultate in timpul pandemiei, si ne-am trezit cu o mortalitate imensa.
Diferenta in anul 2021 intre natalitate si mortalitate a fost de aproape 100.000 de persoane spor negativ, iar asta se datoreaza si accesului dificil la servicii de sanatate, trebuie sa recunoastem acest lucru, pentru ca mortalitatea cauzata de infectia cu noul Coronavirus sigur ca a fost importanta, dar nu justifica o mortalitate generala asa mare cum a fost inregistrata in 2020 si 2021.
Cam aceasta este perspectiva pe care o am eu si multi dintre colegii cu care lucrez la minister. Sper ca o sa putem sa aducem in dezbatere publica aceste subiecte, si sa incepem o campanie si de informare, dar si de educare, atat a profesionistilor din sanatate, cat si a populatiei. Trebuie totusi sa existe incentive-uri de natura financiara, de multe ori, care sa stimuleze acest tip de comportament, sa premize prevenirea bolilor, si mai putin sa premiem tratarea lor tardiva, sau chiar in stadii terminale.
Sigur ele trebuie rezolvate, aceste probleme, si la acesti pacienti, dar trebuie sa incurajam personalul medical sa dezvolte aceste servicii medicale preventive. Noi lucram acum la strategia nationala de sanatate pentru urmatorii 9 ani, exista un grup de lucru de minister care a realizat acest draft al strategiei.
Exista acum si o dezbatere publica, incorporam si ideile colegilor din tara. Evident, bolile netransmisibile reprezinta, daca vreti, epidemia tacuta, pentru ca ele afecteaza foarte multe persoane, si afecteaza foarte serios calitatea vietii acestor persoane. Plecand de la protocoale, la ghiduri, continuand cu registrezele pentru principalele boli netransmisibile, putem sa desenam interventiile necesare pentru a reduce impactul acestor boli.”