Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a anuntat astazi o noua decizie foarte importanta care are in centru binele romanilor din toata tara, iar asta pentru ca a fost supusa consultarii publice o noua schema de ajutor de stat pentru productia, asamblarea, sau reciclarea bateriilor si celulelor fotovoltaice.
Ministrul Energiei vorbeste mai jos despre ceea ce inseamna acest proces si cum se pot acorda banii pentru aceste tipuri de investitii menite sa fie benefice pentru mediul inconjurator, noi investitii foarte importante fiind asteptate in Romania in baza acestei decizii foarte importante luate.
“IMPORTANT! PNRR – ENERGIE: Astăzi am lansat spre consultare publică documentele pentru Schema de ajutor de stat și Ghidul Specific aferente ”Măsurii de investiții I.4 – Lanț industrial de producție și/sau asamblare și/sau reciclare a bateriilor, a celulelor și panourilor fotovoltaice (inclusiv echipamente auxiliare) și noi capacități de stocare a energiei electrice, de minimum 480 MWh, până la data de 31 decembrie 2025.
Investiții în lanțul valoric industrial de producție și/sau asamblare și/sau reciclare al bateriilor, al celulelor și a panourilor fotovoltaice. Detalii: Lanțul valoric industrial al bateriilor va atinge o capacitate anuală totală de fabricație și asamblare al bateriilor de cel puțin 2 GW, în timp ce lanțul valoric industrial al celulelor și panourilor fotovoltaice va atinge o capacitate anuală totală de cel puțin 200 MW până la 31 decembrie 2025.
Vor putea fi finanțate proiecte care au ca obiectiv implementarea uneia dintre următoarele acțiuni: construirea de noi capacităţi de producție și/sau asamblare și/sau reciclare a bateriilor de tip Li-Ion (inclusiv Li-metal, Li – sulfur, Zn, flow, high temeperature), care include orice combinatie a activităților de producție de electrozi și/sau componente ale electrozilor și bateriilor.
Asamblarea electrozilor în baterii și testarea/condiționarea bateriilor, reciclarea bateriilor, construirea de noi capacități de producție și/sau asamblare și/sau reciclare a celulelor sau panourilor fotovoltaice, care include orice combinație a activităților de producție de polisilicon și wafers, asamblare de celule și module fotovoltaice, reciclare a panourilor fotovoltaice (sau a unor elemente ale acestora).
Solicitanții eligibili sunt întreprinderile mijlocii, mici (inclusiv întreprinderi nou-înființate) și microîntreprinderile cât și întreprinderile mari constituite în baza Legii nr. 31/1990 privind societățile republicată, cu modificările și completările ulterioare, sau constituite în conformitate cu legislația specifică din statul membru a cărei naționalitate o dețin și cu condiția înregistrării la ONRC în România.”
This post was last modified on mai 12, 2022, 10:55 AM 10:55