Ministrul Apararii a facut o foarte importanta declaratie de ultima ora cu privire la preocuparea Romaniei in plin razboi in Ucraina, iar asta pentru ca in momentul de fata exista continue atacuri impotriva orasului Odesa, aproape de granitele cu Romania si Republica Moldova.
Ministrul Apararii a spus ca Romania monitorizeaza cu mare atentie ceea ce se intampla in apropiere de Odesa, si ca este preocupata de faptul ca Marea Neagra nu este deschisa circulatiei internationale, spunand ca Ucraina trebuie sa-si poata transporta marfurile pe mare.
“România deține președinția acestui forum european de anul trecut, iar șeful Statului Major al Forțelor Navale, contraamiralul Mihai Panait, cel pe care îl felicit pentru organizarea acestei importante reuniuni la București, va preda astăzi conducerea structurii omologului său irlandez, Commodore Michael Malone.
Am salutat prezența, în România, a celor 25 de șefi ai forțelor navale din țările europene membre ale UE sau ale NATO și a reprezentanților conducerilor Comandamentului Maritim Aliat al NATO și ai Flotei a VI-a a SUA dislocată în Europa, care au statut de observator. Prezența, la București, a șefilor forțelor navale din țările amintite este cu atât mai relevantă în contextul în care se poartă lupte în Marea Neagră și în apropierea litoralului ucrainean, forțele ruse fiind, de fapt, aproape de gurile Dunării, pe Insula Șerpilor.
România monitorizează cu mare atenție această situație, posibila dezvoltare a conflictului spre Odesa, și rămâne preocupată de faptul că Marea Neagră nu este, practic, deschisă pentru circulația internațională. În contextul actual de securitate din regiunea Mării Negre, generat de agresiunea militară a Federației Ruse asupra unui stat suveran și independent, Ucraina, trebuie să continuăm demersurile noastre comune pentru întărirea securității și apărării pe flancul estic aliat.
Nu putem realiza acest lucru decât prin unitate și angajamente consistente. Este nevoie să dezvoltăm o postură consolidată, coerentă şi unitară pe baze permanente a NATO pe flancul de Est, de la Marea Baltică la Marea Neagră, care să reflecte trecerea de la descurajare la apărare.
Suntem tot mai aproape de operaționalizarea Grupului de luptă al NATO în România care, împreună cu cele din Bulgaria, Slovacia și Ungaria, va duce la consolidarea acestui flanc al Alianței. Rolul marinelor militare în acest context geopolitic complicat este unul deosebit, dar sunt convins că participarea la misiunile și operațiile navale ale NATO și Uniunii Europene au contribuit la obținerea interoperabilității atât de necesare în acest moment.”