Planeta Venus este cea mai apropiata in raport cu Pamantul, dintre toate planetele sistemului solar, insa in ciuda acestui lucru, inca exista foarte multe necunoscute in ceea ce o priveste, iar explorarea sa ramane in continuare imposibila. Cu toate acestea, oamenii de stiinta vor totusi sa afle cat mai multe in legatura cu planeta Venus, astfel ca noi misiuni sunt gandite pentru a o explora, insa intre timp aflam o alta descoperire importanta.
Planeta Venus are o atmosfera foarte densa, cu foarte multe furtuni active in cadrul ei, ea fiind foarte mult afectata de distanta foarte mica dintre planeta si soare, ea aflandu-se la o distanta de cam doua treimi in comparatie cu cea a Pamantului. Atmosfera de pe planeta Venus este plina de dioxid de carbon si acid sulfuric, gazele cu efect de sera generand temperaturi de pana la aproape 500 de grade Celsius pe suprafata sa, ceea ce o face imposibil de explorat, chiar si cu roboti.
Planeta Venus: INCREDIBILA Descoperire care a UIMIT Oamenii de Stiinta
Planeta Venus se deplaseaza in jurul soarelui in doar 225 de zile pamantesti, avand nevoie de doar 243 pentru a se invarti in jurul axei sale, iar oamenii de stiinta spun ca asta inseamna ca un an pe aceasta planeta are o durata mai mica decat cea a unei zile. Pana acum nu a putut fi explicat acest fenomen, unsa o descoperire recenta facuta de catre oamenii de stiinta sugereaza faptul ca atmosfera pe care planeta Venus o are ar putea fi la baza acestei probleme.
“Ne gândim la atmosferă ca la un strat subțire, aproape separat, deasupra unei planete care are o interacțiune minimă cu planeta solidă. Atmosfera puternică a lui Venus ne învață că este o parte mult mai integrată a planetei care afectează absolut totul, chiar și cât de repede se rotește planeta. Vânturile extrem de rapide fac ca atmosfera să tragă de-a lungul suprafeței planetei pe măsură ce circulă, încetinind rotația acesteia, slăbind și strângerea gravitației soarelui.”
Planeta Venus are atmosfera deasupra planetei, ca un strat separat care are interactiune minima cu obiectul cosmic, iar acesta ar fi motivul pentru care un an are o durata mai mica de o zi pe cea mai apropiata planeta fata de Pamant. Fara atmosfera, planeta Venus ar avea o viteza de rotatie mai rapida, similara cu cea de inconjurare a soarelui, iar daca cele doua fenomene ar fi sincronizate, atunci intre 1 an si o zi ar exista egalitate, iar cel mai bun exemplu este luna noastra.
Planeta Venus ar fi avut nevoie de 4.5 milioane de ani pentru a ajunge la o egalitate de acest gen, dar are varsta de 4.5 miliarde de ani, deci oamenii de stiinta cred ca vanturile puternice ale atmosferei genereaza interactiune, iar asta afecteaza si rotatia in jurul soarelui.