Vasile Dincu a anuntat pentru romanii din intreaga tara parcursul unei masuri extrem de importante care a fost decisa de ceva timp in urma, ea devenind acum esentiala pentru asigurarea securitatii Romaniei in contextul razboiului din Ucraina, si v-am vorbit ieri despre o parte din procesul de modernizare prin care trece Armata Romana in aceasta perioada.
Vasile Dincu vorbeste mai jos despre vizitele facute la Iasi, la Batalionul de Infanterie “Razboieni”, sau la Spitalul Militar de Urgenta Iacob Czihac, in toate locatiile vorbind despre nevoia de modernizare profunda care trebuie sa fie realizata in cursul urmatorilor ani, mai ales ca de ea depinde intr-o foarte mare masura siguranta Romaniei in aceasta zona a Europei.
“Demonstrăm, prin acțiunile fiecăruia dintre noi, solidaritate față de poporul ucrainean târât în acest război crud și nedrept și sunt sigur că aici, la Iași, atât de aproape de Ucraina, emoția este mult mai intensă.
La Batalionul 151 Infanterie „Războieni” am discutat cu activul de comandă al „Lupilor Negri”, unitate de elită a armatei române, care, de aproape 30 de ani, reprezintă cu onoare România în misiuni internaționale în Angola, Irak și Afganistan, despre activitățile planificate în domeniul instruirii și misiunile de antrenament desfășurate recent, precum și despre exercițiile la care aceștia vor lua parte.
Împreună cu echipa de conducere a Spitalului Clinic Militar de Urgență „Dr. Iacob Czihac” am vorbit despre nevoia de modernizare a infrastructurii, de dotarea cu aparatură performantă a unităților de medicină militară din întreaga țară și de proiectele pentru ca acest domeniu să poată răspunde cât mai bine nevoilor existente în contextul de securitate actual.
Am vizitat, de asemenea, ansamblul clădirilor care au aparținut Școlii Fiilor de Militari, prima instituție militară de învățământ de acest tip, complex inclus în lista monumentelor istorice din județul Iași, dar și Cercul Militar și Muzeul Militar Iași.
Acestea sunt două instituții care sunt cuprinse într-un plan de dezvoltare și extindere, în cadrul unui proiect multianual încadrat tematic și arhitectural în ansablul de cladiri istorice din Copou, proiect eligibil pentru finanțare prin fonduri europene.”