Virgil Popescu le vorbeste romanilor din toata tara despre o serie de noi masuri anuntate in mod oficial de catre Comisia Europeana, ele urmand a avea aplicare inclusiv in Romania, iar asta pentru ca se vorbeste despre o reducere rapida a cobustibililor folosili din Rusia, si tranzisia spre energie verde.
Virgil Popescu prezinta mai jos conceptul RePowerEU, una dintre cele mai importante initiative pe care Comisia Europeana o are in ultima perioada, o serie de masuri extrem de importante fiind gandite pentru binele europenilor, iar ele ar trebui puse in aplicare cu prioritate in perioada urmatoare.
„Planul REPowerEU, prezentat de Comisia Europeană, a fost conceput pentru reducerea rapidă a dependenței de combustibilii fosili din Rusia și accelerarea către tranziția verde.
Măsurile incluse în planul REPowerEU pot permite realizarea acestui obiectiv, prin realizarea de economii de energie, prin diversificarea aprovizionării cu energie și prin dezvoltarea accelerată a energiei din surse regenerabile care ar urma să înlocuiască combustibilii fosili în locuințe, în industrie și pentru generarea de energie electrică.
Ce soluții sunt propuse: economii de energie, diversificarea aprovizionării și sprijinirea partenerilor noștri internaționali, accelerarea dezvoltării energiei din surse regenerabile, reducerea consumului de combustibili fosili în industrie și în sectorul transporturilor, investiții inteligente.
Și România a făcut deja pași și va face în continuare pentru a reduce dependența de gazul rusesc, de a crește cota de energie verde și de a aplica măsuri inteligente pentru energie curată și ieftină!
Economiile de energie reprezintă modalitatea cea mai rapidă și mai ieftină de a gestiona criza energetică actuală și de a reduce facturile la energie. Comisia propune consolidarea măsurilor de eficiență energetică pe termen lung, inclusiv prin mărirea de la 9 % la 13 % a obiectivului obligatoriu în materie de eficiență energetică stabilit în pachetul legislativ „Pregătiți pentru 55” referitor la obiectivele Pactului verde european. Economiile de energie pe care le facem acum ne vor permite să fim pregătiți pentru provocările cu care e posibil să ne confruntăm iarna viitoare. Prin urmare, Comisia a publicat astăzi și o „Comunicare a UE privind economiile de energie”, care prezintă în detaliu schimbările comportamentale pe termen scurt care ar putea reduce cu 5 % cererea de gaze și petrol și încurajează statele membre să lanseze campanii de comunicare pe acest subiect destinate gospodăriilor și întreprinderilor.”