Ministrul Educatiei vorbeste despre cea mai mare schimbare din sistemul de educatie pe care o va impune in scolile din toata Romania, una care va genera extrem de multe controverse, mai ales ca interzicerea profesorilor sa le dea meditatii propriilor elevi ar urma sa vina impreuna cu o serie de sanctiuni.
Ministrul Educatiei spune ca va fi formata in premiera si o comisie nationala care sa verifice daca profesorii respecta prevederile legale, deci vorbim despre masuri fara precedent care sunt anuntat epentru scolile din Romania, iar ele vor schimba radical sistemul de educatie, daca vor ajunge intr-un final sa fie implementate.
“Cu siguranta luam in calcul si sanctiuni pentru nerespectarea legii. Va mai dau un exemplu, si in momentul de fata profesorii sunt obligati sa realizeze un plan de pregatire, de invatare individualizata. Lucrul acesta din pacate nu se respecta, si alte lucruri din lege nu se respecta, si asta ne pune in fata necesitatii de a preverea intr-un proiect de lege si sanctiuni pe masura gravitatii abaterilor de la lege.
In acest moment nu pot sa dau exemple de sanctiuni pentru nerespectarea prevederilor noii legi, pentru ca ele trebuie corelate cu alte legi care sunt acum in vigoare, si juristii sunt cei in masura sa stabileasca sanctiuni in functie de gravitatea abaterilor.
In momentul de fata singurul organism este ministerul (n. red. intrebat daca trebuie formata o institutie care sa aplice sanctiuni), avand 17.000 de scoli, este greu de acoperit, dar prin noul pachet legislativ, prin modul de organizare al sistemului de educatie, va asigur ca vor fi si astfel de institutii, si vom avea mai multa eficienta in aplicarea aspectelor legale si verificarea respectarii legii.
Meditatiile sunt un lucru obisnuit in orice stat al acestei lumi, nu poti impiedica un parinte sa invsteasca in educatia propriului copil, dar trebuie respectate si conditiile de etica. La nivelul legii vom ridica aceasta interdictie (n. red. ca profesorul de clasa sa le dea meditatii propriilor elevi), in noua lege a educatiei care va implementa Romania Educata.
Vom avea Comisie Nationala de Inspectie Scolara cu prerogative de verificare a respectarii normelor de etica si deontologie profesionala. Pentru prima oara aceasta Comisie Nationala va avea acest obiectiv, din aceasta comisie vor putea sa faca parte profesori de o probitate morala si profesionala fara cusur, profesori care sa aiba si experienta in inspectia scoala.”