Virgil Popescu, ministrul Energiei, a anuntat masurile de ultim moment care au fost luate pentru tara noastra in ultima perioada, iar asta pentru ca vorbim despre o foarte importanta intalnire care a avut loc intre reprezentantii guvernului roman, dar si ai celui din SUA, pentru intarirea cooperarii.
Virgil Popescu explica mai jos pe ce anume s-au concentrat discutiile dintre cele doua parti, ele vizand mediul eneergetic din Romania, foarte serios lovit de scumpirile din ultima perioada, unele generate de catre razboiul din Ucraina, insa se cauta solutii pentru a se rezolva aceasta problema majora.
“Partnerii americani au organizat astăzi, la București, reuniunea Partnership for Transatlantic Energy & Climate Cooperation (P-TECC), tema discuției fiind ”Energy Security and Diversification in Europe: Next Steps Toward Strengthening the Partnership”.
În cadrul intervenției am transmis că diversificarea surselor, resurselor și rutelor de energie este un element necesar pentru asigurarea stabilității, securității aprovizionării cu energie și astfel vom putea să eliminăm amenințarea de a folosi energia ca armă și instrument de șantaj.
Considerăm că Europa și Statele Unite ale Americii au un parteneriat puternic și, împreună cu parteneri internaționali strategici și de încredere, avem resurse și tehnologii suficiente, pentru a evita amenințarea celorlalte părți. Sunt foarte încrezător că împreună, uniți, putem identifica cele mai potrivite soluții, alternative pentru rezolvarea provocărilor dificile actuale, create de invazia rusă în Ucraina.
Deoarece securitatea energetică reprezintă o preocupare, este esențial ca statele membre să utilizeze cât mai bine toate sursele și tehnologiile lor de energie disponibile la nivel național – resursele locale (de exemplu, rezervele de gaze offshore), capacitățile nucleare sporite și lanțurile de aprovizionare localizate. Totodată, am reiterat că este nevoie și de investiții masive în surse de energie regenerabile, precum și modernizarea infrastructurii. Și nu în ultimul rând trebuie să menținem un preț corect și accesibil al energiei pentru consumatori.
România are planuri extinse de dezvoltare a potențialului de energie regenerabilă onshore și offshore, inclusiv prin proiecte de cooperare transfrontalieră, exploatarea rezervelor de gaze din Marea Neagră și continuarea programului nuclear prin creșterea producției. România mizează și pe energia nucleară ca componentă a decarbonizării și a securității energetice. Nu depindem de importurile rusești în domeniul nuclear. Capacitatea suplimentară de încărcare de bază cu emisii scăzute de carbon va asigura și mai mult stabilitatea în regiune. Trebuie să avem grijă de securitatea națiunilor noastre, iar securitatea energetică este o parte esențială a acesteia.”